Varden

«DU DREPTE MIN ENGEL»

Tårene triller nedover kinnet. Spørsmålen­e er mange. Hvordan? Hvorfor? Kunne det vært avverget?

- Kjell Aulie kjell.aulie@varden.no

– Hvordan kunne du drepe min engel? Spør russiske Olga Medvedeva, som skal vitne mot mannen som tok livet av hennes eneste datter.

OSLO/BØ/NOTODDEN Olga Medvedeva er mor til Anna, 26åringen som ble brutalt drept ved Grønkjær skianlegg på Reshjemhei­a mellom Bø og Notodden 14. oktober i fjor. I dag starter rettssaken mot 45åringen som er tiltalt for å ha drept Olgas datter. Varden møtte den russiske moren sammen med bistandsad­vokat Maggi Vineshauge­n Rødvik.

Utrolig populær

– Anna var det eneste barnet og det kjæreste jeg hadde. Jeg håper å kunne spørre ham under rettssaken. Hvordan klarte du å drepe min engel? Hvorfor gjorde du det?

Hun tørker tårer, men forsøker å ta seg sammen. Olga forteller om datterens oppvekst i Murmansk. At hun hadde en forkjærlig­het for språk og for Norge. Og at hun var utrolig populær blant ungene i hjembyen der hun underviste både i russisk, norsk og engelsk.

– Se alle tegningene. Se alle hilsningen­e hun fikk. Anna elsket barn og fikk respons tilbake. Hun var ei fantastisk jente. Min engel, gjentar moren flere ganger.

Tok toget til Bø

Olga Medvedeva var på besøk hos datteren og barnebarne­t i oktober i fjor. Datteren hadde flyttet fra barnefaren, en 45 år gammel svenske som jobbet som snekker i Bø. Anna og sønnen bodde hos morens søster i Drammen. Lørdag dro moren til Bø for å levere gutten til barnefaren. Det var hans helg. Søndag skulle hun hente den lille gutten igjen. Mor og barn tok toget til Bø.

– Jeg fikk ikke bli med. Anna ville ikke at jeg skulle blandes opp i noen vanskeligh­eter, sier Olga ettertenks­omt.

Lukket om forholdet

Mor og bestemor ante uråd da Anna og barnet ikke kom tilbake fra Bø. Hun ble urolig da to politifolk dukket opp utenfor leilighete­n i Drammen søndag ettermidda­g. Men siden Olga var alene og ikke kunne et ord norsk, ble det nesten ingen kommunikas­jon mellom henne og politiet. Hun skjønte bare at de spurte om Anna bodde der. Først senere den aktuelle søndagen fikk hun høre at datteren og hennes sønn var savnet. Olga ville gjerne beskytte datteren, men innser at hun mislyktes. Datteren var klar på at hun ville ordne opp uten å belaste moren. Hun var livredd for å miste foreldrere­tten om hun kom på kant med barnets far. Barneforde­lingssaken hadde vært opprivende. Olga merket etter hvert at alt ikke var som det skulle i forholdet mellom datteren og 45-åringen.

– Anna delte ikke lenger så mye med meg etter at hun ble sammen med den svenske mannen. Vi hadde mye kontakt på Skype, men Anna var lukket om forholdet til svensken, sier Olga Medvedeva til Varden.

Moren var skeptisk, særlig på grunn av den store aldersfors­kjellen.

– Men Anna så det som positivt at hun var sammen med en moden mann og la vekt på at de delte de samme verdiene.

Ydmyket

45-åringen hadde fire barn fra tidligere forhold. Disse var ofte på besøk i Bø.

– Anna fortalte at hun flere ganger ble ydmyket av barnas far, i andres påsyn. Det var nedverdige­nde for henne. Anna fikk gjennomgå for bagateller som at hun hadde ødelagt en kopp. En gang viftet han med kvittering­en for barnetrygd­en og sa at den kunne hun takke ham for. Anna ville bruke barnetrygd­en på alle barna, men

fikk beskjed om at den skulle brukes til mat. Jeg så på Skype at hun ble tynnere og tynnere og at hun mistet gløden og kreftene. Hun følte seg u trygg, selv om hun aldri fortalte noe om at han var voldelig, sier Olga Medvedeva. ÅSTEDET: Kvinnen ble funnet drept i ei forfallen hytte ved Grønkjær skianlegg.

 ??  ?? VAR POPULÆR: Anna, som dro til Norge for å studere, var veldig populær blant skolebarn i Murmansk, sier moren Olga
VAR POPULÆR: Anna, som dro til Norge for å studere, var veldig populær blant skolebarn i Murmansk, sier moren Olga
 ??  ??
 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? Medvedeva, som her viser fram tegninger og brev datteren fikk av ungene.
FOTO: JOAKIM S. ENGER Medvedeva, som her viser fram tegninger og brev datteren fikk av ungene.
 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? HØYE KRAV: Bistandsad­vokat Maggi Vineshauge­n Rødvik vil be om høye erstatning­er i drapssaken.
FOTO: JOAKIM S. ENGER HØYE KRAV: Bistandsad­vokat Maggi Vineshauge­n Rødvik vil be om høye erstatning­er i drapssaken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway