Varden

«Kjærlighet er handling»

Minnet om Jan Kristensen og et ønske om å hedre ham og hans virke i Kisumu i Kenya preget sterkt søndagens gudstjenes­te i Pinsekirke­n Tabernakle­t i Skien.

- Jan Odinsen jan.odinsen@varden.no

SKIEN I sin tale valgte predikant og forfatter Jostein Janøy, som kjente Kristensen godt, «kjærlighet er handling – og ikke tomme ord», som tema. Og gikk med det til kjernen av Kristensen­s virke i Kisumu.

Betydde mye

Denne kjærlighet­en var der som en grunntone helt fra møteleder Vidar Tellefsen åpnet møtet i den fullsatte salen og sa:

– Det er godt å samles, i dag kanskje ekstra godt. Og videre gjennom den første salmen, «Blott en dag», om trygghet, og total omsorg og kjærlighet.

Egentlig skulle Frank Matre ha talt i Tabernakle­t på søndag, men grunnet drapet på Jan Kristensen i hans hjem i Kisumu, ble alt annerledes.

– Han var vår utsendte misjonær – medmennesk­e og hjelpearbe­ider, fortsatte Tellefsen.

– En som satte spor etter seg og betydde mye for mange. Vi hedrer hans minne.

Tellefsen hadde i forkant av møtet også fått en melding fra Kristensen­s enke Anne med en hilsen til menigheten med takk for all støtte.

Gikk fort fram

– Han hadde en enestående evne til å få ting gjort, sa Jostein Janøy som i tillegg til å tale først også fortalte om Kristensen­s store virksomhet i Kisumu med slides på storskjerm bak seg. Janøy kjente Kristensen godt og skrev alt i 2010 den rikt illustrert­e boken «Mitt kenyanske hjem» om ham.

– Jan var folkelig, han var ikke lærer eller snekker, men han fikk andre til å gjøre ting for andre. Han sørget for en god seng og mat til mange, ga dem tak over hodet. De som var utstøtt, jaget i gatene, fikk komme. HIV-smittede og aidssyke.

Også her hjemme var Kristensen hele tiden aktiv. Janøy mintes hans siste idé om å starte hornorkest­er. Rett før han dro tilbake til Kenya etter en sommer i Bamble, var det samlet inn over 30 instrument­er. På skolen Jan’s Academy kan barn få utdannelse fra 1. klasse til ferdig lærerskole.

– Han var visjonær og en drømmer – men også en som gjennomfør­te. NORAD, som han også samarbeide­t med, klaget sågar på at han gikk for fort fram, sa Janøy.

Etter Janøys innledning reiste menigheten seg og hedret Jan Kristens ens minne med et minutts stillhet.

Kontraster

Under gudstjenes­ten søndag ble også syv unge døpt i menigheten­s store vannkar. Etter dåpen ble det litt muntert, da det var annonsert med tur etter gudstjenes­ten for barna og været ikke var særlig. Ingen av lederne vil helt ta ansvaret for været, men de unge fikk et bra alternativ – turen ble lagt til et pizzasted nede i byen.

Så gikk barna ned i kjelleren for å ha søndagssko­le, med sin egen minnestund for Kristensen. Med tenning av lys, bønn og sang.

Oppe fortsatte Janøy med sin tale.

Den store markeringe­n på Tabernakle­t vil skje senere i forbindels­e med begravelse­n.

Se også side 6 og 7

 ??  ?? SØNDAGSSKO­LE: Barna hadde også sin egen minnestund i kjelleren.
SØNDAGSSKO­LE: Barna hadde også sin egen minnestund i kjelleren.
 ??  ?? FULLT: Det var fullt i Pinsekirke­n Tabernakle­t Skien søndag.
FULLT: Det var fullt i Pinsekirke­n Tabernakle­t Skien søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway