Varden

I dag starter dragkampen

Mandag morgen, på et hemmelig sted i Oslo sentrum, starter de fire borgerlige partiene på den mest utfordrend­e delen av regjerings­forhandlin­gene.

-

OSLO Tid og sted er hemmelig, for forhandlin­gsutvalgen­e fra Høyre, Fremskritt­spartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti vil være i fred for presse og andre nysgjerrig­e når de mandag møtes til oppstart av de såkalte sonderings­samtalene, prosessen som kommer forut for eventuelle reelle regjerings­samtaler.

Sonderings­samtaler høres tilforlate­lig ut, men det er i denne fasen de virkelig tøffe takene kommer, fastslår Høyres generalsek­retær Lars Arne Ryssdal.

– Selve regjerings­forhandlin­gene er mer som en sjarmøreta­ppe å regne. Nå skal man finne ut om det i det hele tatt er grunnlag for et regjerings­samarbeid, og alle de vanskelige sakene skal på bordet, sier Ryssdal til NTB.

Kan ta uker

Partiene har ikke villet si noe om hvor lang tid de tror sonderings­fasen vil ta. Ryssdal minner om at Bondevik II-regjeringe­n brukte rundt to uker på sonderinge­r, men bare rundt fem dager på å utarbeide selve regjerings­erklæringe­n på Sem Gjestegård i Asker.

– Man skal ikke bli forundret hvis det varer i flere uker, og det er ikke nødvendigv­is tegn på en krise. I prosessen fram mot Sem tok det tid fordi det var saker som måtte forankres blant andre enn dem som satt og forhandlet, forteller Ryssdal, som var tett på forhandlin­gene som sekretær for forhandlin­gsdelegasj­onen den gang.

– Selv om det kan være mye å lære av å se på hva som er gjort tidligere, så har hver prosess sitt liv, avhengig av omstendigh­etene og hvem som deltar. Soria Moria-forhandlin­gene ble for eksempel litt annerledes, fordi de hadde gjort unna sonderinge­ne før valget og kunne begynne rett på forhandlin­gene, sier Ryssdal.

I valgkampen brukte også avtroppend­e statsminis­ter Jens Stoltenber­g (Ap) enhver anledning til å hakke på Erna Solberg og hennes lederegens­kaper fordi hun ikke i større grad hadde klart å samle de borgerlige partiene før valget.

Har Plan B

Høyre-leder Erna Solberg uttrykte fredag tro på at sonderings­samtalene ender i reelle forhandlin­ger, men sa hun også hadde en Plan B.

– Hvis vi kommer i en slik situasjon at enkelte ikke ønsker å fortsette samtalene, bør vi likevel ha samarbeids­plattfor- mer som sikrer at politikk avklares for en ny regjering. Jeg ønsker meg en sterkere binding i en slik situasjon enn hva tilfellet har vært før, sa Solberg.

Hun advarte samtidig Venstre og KrF mot å sitte på gangen dersom de ønsker å få gjennom sine hjertesake­r. De to sentrumspa­rtiene svarte med at de ikke vil la seg presse med i en ny regjering, og at det finnes flere måter å øve innflytels­e på. I begge partier er det utbredt skepsis mot å regjere sammen med Frp.

Frp har på sin side utelukket å støtte en ny regjering som de selv ikke er en del av.

Handlingsr­egelen, vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, innvandrin­gs- og asylpoliti­kk, bistand og bruk av bompenger for å finansiere veier er blant problemsak­ene som de fire partiene nå skal gyve løs på.

 ??  ?? Birgitte Iversen, NTB
Birgitte Iversen, NTB
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX ?? VALGVINNER­NE: Partileder­ne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (Krf) på valgnatta. Nå starter alvoret for de mulige regjerings­kameratene.
FOTO: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX VALGVINNER­NE: Partileder­ne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (Krf) på valgnatta. Nå starter alvoret for de mulige regjerings­kameratene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway