Varden

Savner fersk suppe

I en alder av 100 år er Arne Gunwald Bjåland rimelig fornøyd med maten på Gulset sykehjem, men savner fersk suppe.

- Arve Moen arve.moen@varden.no

SKIEN – Det har alltid vært min favorittre­tt, forteller Bjåland når vi avlegger han et besøk.

Bjåland så dagens lys i Melum 16. september 1913 og feires av familie og venner.

– Jeg mistenker at de har funnet på noe spesielt. – Hvordan er formen? – Jeg hører og ser nok noe dårligere enn tidligere. Det høreappara­tet de har skaffet meg er jeg slett ikke fornøyd med.

Gjennom 37 år gjorde Bjåland sin innsats i veivesenet.

– Der hadde vi mye å gjøre, men hardt arbeid er alltid noe jeg har likt. Vi sto på både natt og dag og reiste rundt hele Telemark og brøytet.

– Under krigen hadde de fleste dårlige biler. 82 HK var for dårlig med hestekreft­er på bilene, og jeg ønsket meg en sterkere bil.

Bjåland har benyttet seg av stemmerett­en i samtlige valg han har deltatt i, men ved årets stortingsv­alg holdt det på å gå galt.

– Vi snakket om valget i hele høst, men da jeg skulle avgi stemme, fikk jeg beskjed om at det hadde skjedd så mye på sykehjemme­t den dagen at det var for sent for meg å stemme.

– Dette var noe som irriterte meg skikkelig og etter mye fram og tilbake kom kontrabesk­jeden om at jeg kunne få stemme likevel.

– Jeg har alltid holdt meg til Arbeiderpa­rtiet, slik min far gjorde, men denne gangen var ikke min stemme nok til å ber- ge regjeringe­n.

– Jeg regner med at det går bra også med den nye regjeringe­n. Det nytter ikke å se svart på alle ting, men skulle jeg komme med et ønske var det at Arbeiderpa­rtiet og Høyre kunne gått sammen.

Bjåland har alltid vært glad i å jakte og fiske og serverer oss mange gode jakthistor­ier.

– Jeg hadde en svoger som skaffet meg mange makeløse jaktbikkje­r. Da vi kom på sporet av en elg, slapp vi det aldri. Bikkja jaget ofte byttet rett på jegeren.

Sammen med barn, barnebarn, oldebarn og tippoldeba­rn skal dagen feires, og Varden stiller seg i køen av gratulante­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway