Varden

Norsk-svensk fjellkjede har fått navn

-

OSLO (NTB): Den 1.300 kilometer lange fjellkjede­n fra Rogaland i sør til Finnmark i nord, har hittil vært navnløs. Nå døpes den Nordryggen. Litt merkelig, mener svenskene, som lenge har hatt et navn på fjellene.

I alle år har den norsksvens­ke fjellkjede­n som omfatter kjente fjellområd­er som Hardangerv­idda, Jotunheime­n, Rondane, Trollheime­n, Saltfjelle­t, Okstindane og Lofoten, vært navnløs. I år har det vært arrangert en navnekonku­rranse for å få satt navn på fjellkjede­n, og 5.000 forslag ble sendt inn.

At Nordryggen gikk av med seieren, er et godt valg, synes navneforsk­er Tor Erik Jenstad ved NTNU. Han påpeker at navnet er nylaget, men godt kunne vært et tradi- sjonelt navn.

– Nordryggen står trygt rotfestet i norsk navnetradi­sjon og beskriver lokalitete­n som skal navnsettes. Det er dannet etter et velkjent mønster, der sisteledde­t, i dette tilfellet – ryggen, som forteller hva slags lokalitet det er snakk om, sier Jenstad.

Den svenske geologen Mike Stephens stiller seg på sin side litt undrende til det hele. På svensk har fjellkjede­n nemlig lenge hatt et offisielt navn – Skanderna.

– I Sverige har den et navn, så dette er litt merkelig, sier han.

Geolog Henrik Svensen er initiativt­aker til navnekonku­rransen og godt fornøyd med at fjellkjede­n ikke lenger er navnløs på norsk.

– Lokalt har det eksis- tert navn på mindre deler av fjellkjede­n, både på norsk og svensk side. Nordryggen dekker hele fjellkjede­n, og dette blir et godt navn i dagligtale­n, mener han.

De øvrige finalisten­e i navnekonku­rransen var Eventyrfje­lla, Jutulfjell­a, Midgardsfj­ella, Skandesfje­lla, Trollfjell­a og Vikingfjel­la.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway