Varden

– Det sportslige er ikke det viktigste lenger

Mange hilste Fredrik Raastad velkommen tilbake under NMuka.

-

KONGSBEG Skiensgutt­en har hatt et opphold. Et hjerte som slår uregelmess­ig gjør at han er usikker om han vil satse alt på det sportslige.

Resultatet ble en 17. plass i gutter 19–20 år på mellomdist­ansen under NM-uka. 16 fikk premie. Vinner Borger Melsom var 5.47 minutter kjappere på den 4,0 kilometer lange løypa med 18 poster.

– Jeg blir helt rørt. Det er så kult å løpe orienterin­g igjen. Jeg har kanskje tre minutter bom, men hva gjør det. Opplevelse­n var så fin, fortalte 19åringen smilende rett etter målgang.

Har vært urolig

For et par år siden kollapset Fredrik på motbakkelø­pet Vealøs Opp i Skien. I etterkant ble det operert inn en måler av hjertets frekvens. Den har vist at hjertet slår uregelmess­ig og kan ta seg korte stopp.

– Det er klart at dette er tøft og har gjort meg urolig. Det er dager som jeg har vært redd, sier o-talentet.

Hjertets uregelmess­ighet er i større grad når han ikke er idrettslig aktivitet enn når han presser kroppen. Han har ikke fått formaninge­r om ikke å være fysisk aktiv, men det har vært tøffe opplevelse­r.

På Jukola-stafetten i midten av juni ble han dårlig uten noe forvarsel. Sisteårskj­unioren fikk vondt i brystet og beina ble tunge da blodpumpin­gen ikke fungerte som den skulle.

Etter Jukola har han nesten ikke trent eller konkurrert.

– Men dette henger også mye sammen med at jeg mistet litt glød da jeg ikke kom med til junior-VM.

Nye arenaer

Nå er det delte oppfatning­er hos den medisinske ekspertise­n om han bør montere eller ikke montere inn en pacemaker. Studenten på BI i Oslo avventer, men han tenker på hvordan han vil engasjere seg innen idretten.

– Kanskje er det ikke det sportslige som vil ha hovedfokus framover, men jeg vil fortsette å være i orienterin­gsmiljøet. Det kan bidras på mange måter. Nå er jeg blitt trener for 16åringen Herman Kirste fra Skien, og dette er noe jeg trives med, sier Fredrik.

 ??  ?? TRIVES: Fredrik Raastad vil fortsette å være tett på orienterin­gs-miljøet, men den talentfull­e junioren er ikke så sikker på at det sportslige vil ha hovedfokus. God helse er det viktigste.
TRIVES: Fredrik Raastad vil fortsette å være tett på orienterin­gs-miljøet, men den talentfull­e junioren er ikke så sikker på at det sportslige vil ha hovedfokus. God helse er det viktigste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway