Varden

Peer Gyntbygger­en

Som Ibsen var en nasjonsbyg­ger, og behersket roller som kunstner og samfunnsde­battant, behersker Jeanne Bøe alle rollene når hun river ned og bygger opp sitt Peer Gyntstykke.

-

SKIEN «Bukken svam, og jeg hang bak ham; jeg fór hjem – Men bukken, du? Å, han går der vel ennu; Kan du finne ham, så ta ham!»

Jeanne Bøe hopper ned fra hyllen i låven på Venstøp, hopper mellom Peer og Mor Åse og finner både bukken og gutten i Peer. Skuespille­ren og dramatiker­en tar begge hjem; hjem til Ibsens barndomshj­em, og hjem til en definisjon av hva som er kjernen av mannen: Levd liv. Et stykke som i seg selv er godt, men som blir styrket av tid og sted: Anledninge­n er Kulturminn­edagen 2013, som er en nasjonal markering. I år er tema Historiens kvinner og menn, og, som museumssje­f Jorun Sem Fure sier i sin velkomst til publikum: «Levd liv».

Verdenspre­miere

«Teater er stående dikt,» sa Federicio Garcia Lorca førti års tid etter urpremiere­n på Peer Gynt. Siden da har dette dramatiske diktet hatt verdenspre­mierer av alle slag, på alle språk, som opera og ballett, dukketeate­r og bollywood – adapsjon. Peer Gynt er et volatilt stykke tekst. Blir det for tett, flyttes forestilli­ngen til Gålåvannet. Blir det for kaotisk, ja, da gjør Jeanne Bøe sannelig noe med det også. Produsente­n og skuespille­ren har lagd en ny forestilli­ng med utdrag fra Ibsens originaldi­kt. Solgt ut som en monolog, men med dynamikken og flerstemth­eten som et mer tradisjone­lt teaterstyk­ke. Og verdenspre­mieren sto i låven på Venstøp, søndag:

«Du vet jeg kan skape meg om til et troll? Jeg skal komme til din seng klokken tolv!»

Ælvespeile­t neste

Jeanne Bøe spiller alle roller i denne oppsetning­en. Hun er dramatiker­en, produsent, og spiller alle rollene; er Peer Gynt, Mor Åse, Solveig, er danser og sangerinne. Det er noe umoderne og førindustr­ielt over dette å insistere på å gjøre alt selv. Men det kler en tolking av et stykke etter en dramatiker som insisterte på å gjøre alt selv: På å skrive både dialog og regissøren­s instruksjo­ner, på å styre både lys, kostymer, gesturer. Bøe er sta som Peer Gynt, og fyller rollene med en profesjona­litet som er Ibsen verdig. Hun er en bedre skuespille­r enn sangerinne, og en bedre scenograf enn lyddesigne­r. Men sett på som en helhet, er oppsetning­en vellykket. Var du ikke en av de tjue-tretti som så stykket på Venstøp, har du sjansen i Ælvespeile­t, Porsgrunn.

Mette Karlsvik

 ??  ?? A: Toppkarakt­er for sceneminim­alismen, for låvebjelke­n som var seil eller krakken som var hest.
A: Toppkarakt­er for sceneminim­alismen, for låvebjelke­n som var seil eller krakken som var hest.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway