Varden

Varmerekor­d på Svalbard

- Jan-Morten Bjørnbakk, NTB

TROMSØ et stabile været hittil i år vil gi flere nye varmerekor­der for februar. Det største utslaget kommer i Longyearby­en, som ligger an til å få en temperatur på 15 grader over normalen, en middeltemp­eratur på -1,2 grader.

– Normalen er minus 16,2 grader, så dette er presis 15,0 grader over normalen, opplyser meteorolog Stein Erik Øines ved Vervarslin­ga for Nord-Norge. Klimavakt Jan Inge Hansen ved Meteorolog­isk institutt sier det er «ekstremt», men ikke uventet at utslagene blir så store på den arktiske øygruppen i nord.

Det har først og fremst sammenheng med et uvanlig stabilt værsystem som gir en uvanlig vinter over hele den vestlige halvkulen. Nøkkelfakt­oren er et høytrykk i vestlige deler av Russland og kraftige lavtrykk over Storbritan­nia som pumper varm luft nordover.

– Værsituasj­onen har vært den samme i hele år. Svalbard har nesten ikke hatt tilførsel av po- larluft., sier Hansen.

Vakthavend­e meteorolog Arild Mentzoni sier det er små utsikter til store endringer neste uke.

– Vi venter fortsatt en mild værtype over hele landet i uka som kommer. Det vil fortsette med nedbør østafjells gjennom helgen og ut i uka. Det betyr sludd eller regn i lavlandet og snø i høyden. Det blir rett og slett mildt, sier Mentzoni.

 ??  ?? SVALBARD: Det er ekstremt, men ikke uventet mildt i nord.
SVALBARD: Det er ekstremt, men ikke uventet mildt i nord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway