Varden

Åpent brev til alle menn der ute: Et nei er alltid et nei!

-

S itter og leser nyheter, og kommer over en landsomfat­tende studie om vold og overgrep gjort av Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress. Først blir jeg trist, så blir jeg utrolig forbanna. Er det så forferdeli­g vanskelig å forstå at et nei alltid er et nei!

I rapporten kommer

det frem at 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt, og at halvparten av dem var under 18 år da overgrepet fant sted. De aller fleste kjente overgriper­en, det var ikke overfallsv­oldtekter som man kan få inntrykk av i media, men menn rundt dem i nære relasjoner. Det var bare 11 prosent som søkte behandling etterpå, og 29 prosent fortalte aldri noen om overgrepet.

Her er det

tydelig at vi som menn må gjøre noe. Vi vet hva som er rett og galt, og vi vet at en vold- tekt kun er mannens ansvar. Om en kvinne velger å drikke seg full, om hun flørter litt, om hun går i kort skjørt, om hun til og med blir med en mann hjem, så betyr ikke det at han har rett til å ha sex med henne! Sex skal være et gjensidig ønske, og et nei betyr alltid nei!

Så jeg vil

utfordre alle dere menn der ute. Prat om voldtekt, om god moral og riktige handlinger, om mannens ansvar og seksualite­t, med sønnene deres, med brødrene deres, med fedrene deres, med alle gutta på jobben, i det hele tatt vær tøffe nok til å si til alle andre menn at dere på enhver måte tar avstand fra voldtekt av kvinner. For et ekte mannfolk vet at et nei alltid betyr nei!

Erik Backe

Lærer i Spesialped­agogisk Tjeneste (SPT) i Skien

 ?? FOTO: SARA JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX ?? KJENT OVERGRIPER:
De aller fleste kjente overgriper­en, det var ikke overfallsv­oldtekter som man kan få inntrykk av i media.
FOTO: SARA JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX KJENT OVERGRIPER: De aller fleste kjente overgriper­en, det var ikke overfallsv­oldtekter som man kan få inntrykk av i media.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway