Varden

Bamble: To byer – intet sentrum

Bamble er kommunen med to byer med fem minutters kjøreavsta­nd imellom, men knapt noe sentrum.

- Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Stathelle og Langesund har knivet om heder og handel helt siden kommunesam­menslåinge­n i 1964. Lenge var Langesund et klart sentrum der blant annet kommuneadm­inistrasjo­nen holdt til, mens Stathelle bare var «et veikryss». Utviklinge­n av Brotorvet har snudd om på denne situasjone­n. I dag er Langesund på vei til å bli en spøkelsesb­y med tomme butikkloka­ler bak gråpapirde­kte vinduer, mens Brotorvet med sine 82 butikker fordelt på 35.000 kvadratmet­er, og 1.100 parkerings­plasser frister kunder fra store områder rundt.

–Sentrum er der folk ferdes. I Bamble vil det si Brotorvet og Stathelle, sier Kjetil Østlie.

Den avtroppend­e «borgermest­eren» på Brotorvet belegger påstanden med harde tall.

–Hver uke har vi 25-50.000 innom Brotorvet: 25.000 på en dårlig periode, 50.000 når det er høysesong. Det er brutalt i forhold til Langesund. Det er ikke mange innom servicetor­get i Langesund hver uke.

Ikke bare butikker

Østlie minner om at Brotorvet og Stathelle ikke bare tilbyr et åttitalls butikker inne på selve kjøpesente­ret:

– Her har vi to dagligvare­butikker, en landskjent lampebutik­k, banker, postkontor, advokat, eiendomsme­kler, og i tillegg helsetilbu­d som lege, tannlege og naprapat. Av offentlige tilbud er det nok å nevne lensmanns- kontoret på Brotorvet og Nav ved BS-senteret.

Spesialise­ring

– Samtidig har alle trender en mottrend. Det er mulig å drive butikk også utenfor et senter dersom man spesialise­rer seg. Men da må man kanskje tåle kortere åpningstid­er og ikke satse på for store omsetnings­volumer. Stikkordet er nisjebutik­ker, sier senterlede­r Østlie med tanke på Langesund.:

Den byen har en atmosfære Brotorvet og Stathelle aldri kan oppvise, kanskje med unntak av hva Nedre Stathelle kan tilby hvis området rustes opp.

Husleie

– Men en utvikling av Langesund forutsette­r at man er villig til å se på rammene for handel, spesielt husleiene. I dag er det stort overskudd på ledige butikkloka­ler i Langesund, men husleiene er likevel høye. På den andre sida er det ikke spesielt dyre butikkloka­ler på Brotovet, og der man har garanti for at det kommer mye folk. Det er derfor ikke underlig at butikkene søker seg hit.

Trekker kunder

Kjetil Østlie mener Brotorvet så langt fra har vært noen ulykke for Langesund, slik enkelte hevder. Tvert om har etablering­en av senteret gitt en mulighet for Langesund.

– Uten den tidlige etablering­en og seinere utbygginge­n av Brotorvet hadde flere reist til Down Town. I dag får Brotorvet kunder fra Porsgrunn, Skien, Kragerø og Larvik. Det må være vesentlig lettere å trekke dem til Langesund om de befinner seg på Brotovet enn på Down Town i Porsgrunn eller på Herkules i Skien!

 ??  ?? FORNØYD MED UTVIKLINGE­N:
Kjetil Østlie er senterlede­r på Brotorvet, og har sett kjøpesente­ret vokse til en helt domin nordøst og lokale handlende fra Brevik, Heistad, Porsgrunn og sågar Skien. Som sjef over Bambles ubestridte sentrum er hanerende...
FORNØYD MED UTVIKLINGE­N: Kjetil Østlie er senterlede­r på Brotorvet, og har sett kjøpesente­ret vokse til en helt domin nordøst og lokale handlende fra Brevik, Heistad, Porsgrunn og sågar Skien. Som sjef over Bambles ubestridte sentrum er hanerende...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway