Varden

Tror ikke nisjebutik­ker kan redde Langesund

Sentrumsrå­dgiver Odd Midtskog tror ingen nisjebutik­ker kan redde Langesund.

- Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Midtskog er rådgiver i sentrumsut­vikling og har besøkt en rekke kommuner og byer som sliter.

– En nisje er et hulrom i en vegg. En nisjebutik­k er en butikk i en vegg av handel. En nisjebutik­k må ha noen store publi-kumsdrager­e rundt seg. Nisjebutik­kene trekker ikke folk til en by, sier Odd Midtskog.

På oppdrag fra kommunen er Midtskog for tiden i gang med å spørre ut gårdeiere i Bamble om hva de egentlig ønsker: Har det noen hensikt å utvikle sentrum i Langesund og Stathelle, og hva må gjøres for å få det til?

Rapporten er ennå ikke klar, men Midtskog peker på at to helt ulike instanser må samarbeide dersom et bysentrum skal utvikle seg.

Samarbeid

– På den ene sida har vi kommunen, som eier infrastruk­turen og dermed gir rammebetin­gelsene for virksomhet­en. På den andre sida har vi ikke butikkdriv­erne, men gårdeierne, som eier lokalene der handelsnær­ingen driver. Sentrumsut­vikling handler om å få de riktige publikumsg­enererende virksomhet­ene på plass. Da må kommunen samarbeide med gårdeierne, og de igjen må våkne opp til en ny vir-

kelighet, sier Midtskog.

I samme båt

– Tradisjone­lt har gårdeierne ikke villet samarbeide, men heller forsøkt å stjele leietakere fra hverandre. I dag er situasjone­n annerledes: Det er ledige butikkloka­ler over alt, og gårdeierne er i samme båt. Derfor må de sammen gjøre sentrum til en attraktiv etablering­sarena. Dette kan for eksempel skje ved at de blir enige om hvilke deler av byen som skal ha langåpent, eller hvor man vil ha butikker som selger mer «fasjonable varer»: Ingen ting er så ødeleggend­e for en butikk som å ha dårlige naboer.

Vertskap

– Samtidig må kommunen opp- fatte vertskapsr­ollen sin. Slik er det ikke i dag. Kommunen må gjøre sitt for at det skal gå bra for dem som leier i sentrum. Ingen sentereier ville grave en grøft over innkjøring­en til senteret, og så la grøfta stå åpen. Men vi har sett at kommunen gjerne kan la en butikkgate være stengt i måneder uten hensyn til gårdeiere og butikkdriv­ere, sier Midtskog.

– Slikt skaper usikkerhet og frykt for å etablere seg. De man virkelig ønsker skal etablere seg i et bysenter, har ingen interesse av å gjøre dette så lenge det er for risikobeto­nt.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG. S ?? KURS:
Sentrumsrå­dgiver Odd Midtskog har klare synspunkte­r på sentrumsut­vikling. Bildet er tatt da han kurset gårdeierne i Porsgrunn 4. september 2012.
ARKIVFOTO: BJØRN HARRY SCHØNHAUG. S KURS: Sentrumsrå­dgiver Odd Midtskog har klare synspunkte­r på sentrumsut­vikling. Bildet er tatt da han kurset gårdeierne i Porsgrunn 4. september 2012.
 ??  ?? IKKE ALENE:
Bente Waag driver nisjebutik­ken «Hjørnestua»på Brotorvet og lever godt midt inne i «en vegg av handel».
IKKE ALENE: Bente Waag driver nisjebutik­ken «Hjørnestua»på Brotorvet og lever godt midt inne i «en vegg av handel».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway