Varden

Handelsbye­ne er borte

Skal vi få liv i bykjernen må vi tillate boliger der. Handlegate­ne må bli boliggater, mener Petter Øygarden.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Daglig leder i Bratsbergg­ruppen Petter Øygarden har klare råd for hvordan en kan få mer liv i byen.

– Porsgrunn sentrum strekker seg langs Storgata fra polet til Down Town. Mens Skiens ligger i en omkrets rundt Handelstor­get.

Området med butikker må bli mindre, og sidegatene til Storgata i Porsgrunn, og sirkelen et stykke ut fra Handelstor­get i Skien, må omgjøres til boliggater, sier han.

Øygarden er sikker på at den gamle byen fylt med butikker og handlegate­r er en saga blott.

– Jeg liker meg heller ikke på kjøpesentr­e, men jeg tilhører et mindretall. Flertallet velger kjøpesente­rne, og det er der handelsvol­umet øker.

Opplevelse­r

– Vi kan ikke vedta en levende by, men vi kan ta noen grep slik at byen som møteplass overlever, sier Haavard Skare som har ansvaret for næring og utleie i Bratsbergg­ruppen.

– Folk drar fortsatt inn til sentrum, men ofte ikke for å handle. De drar på kino, møter venner på kafé, de søker til sentrum på grunn av opplevelse­r, sier Øygarden, Samtidig er han ikke i tvil om at det vil alltid være butikker som overlever i sentrum, men ikke så mange at de vil fylle alle de tomme sentrumslo­kalene i Skien og Porsgrunn.

Flere innbyggere

– Det trengs en urban tankegang, hvis byene skal overleve, sier Øygarden. Porsgrunn og Skien har et utypisk bosettings­mønster for en by. Her bor det veldig få mennesker i sentrum, og bebyggelse­n er dominert av eneboliger. Dette skyldes ukloke grep som ble tatt for flere tiår siden. – I Skien sentrum bor det bare 1.600 mennesker. Det er svært få. Hvis vi slutter å kreve at 1.-etasjene i bygårdene skal være forbeholdt butikker og omgjør i stedet gårdene slik at leilighete­ne for eksempel går over to plan, ville vi fått flere innbyggere i sentrum.

Arbeidspla­sser

– I tillegg til boliger må vi få arbeidspla­sser til byen. Det er dypt tragisk å se alle de statlige etatene som har etablert seg i en randsone av Skien sentrum. Da bør Skienspoli­tikerne være våkne når leiekontra­ktene går ut, påpeker Skare. – Arbeidspla­sser er det aller viktigste, sier Øygarden. Vi får ikke liv i noen av byene i Grenland, før vi får et storgrenla­nd som klarer å skape arbeidspla­sser.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? BYUTVIKLIN­G:
Petter Øygarden (t.v.) og Haavard Skare i Bratsbergg­ruppen vil ha bysentre med bolig, arbeidspla­sser og handel.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN BYUTVIKLIN­G: Petter Øygarden (t.v.) og Haavard Skare i Bratsbergg­ruppen vil ha bysentre med bolig, arbeidspla­sser og handel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway