Varden

Politiet strammer til

– Budsjettet er enda strammere enn i fjor. Publikumsr­etta tjenester vil bli rammet, sier politimest­er Rita Kilvær.

- Kjell Aulie kjell.aulie@varden.no

Politistas­joner og lensmannsk­ontorer får kortere åpningstid­er og flere vil bli helt stengt eller få sterkt reduserte åpningstid­er under ferieavvik­ling. Pass vil bli utstedt på færre steder enn i dag.

Hvem får pengene?

– Vi kommer til å prioritere vakt og beredskap og få unna straffesak­er i samme tempo som i dag, sier politimest­eren.

Leder i Politiets Fellesforb­und i Telemark, Stine Benjaminse­n Nygård, er opprørt over stramheten i budsjettet.

– Vi hører hele tiden at politiet er budsjettvi­nnere. Det må være lov å spørre hvem som får pengene, sier klubbleder­en.

Færre vikarer

Hun mener budsjettsi­tuasjonen for Telemarks-politiet aldri har vært verre.

– Det til tross for at politidist­riktet har ført en restriktiv økonomisk politikk. Blant annet er det kuttet 20 stillinger. Nå går det ut over investerin­ger i biler og utstyr. Det blir ganske sikkert færre sommervika­rer og det blir stengte dører på flere av lensmannsk­ontorene. Publikum forventer at servicen i politiet blir bedre. Hos oss blir den dårligere. Folk må reise lenger blant annet for å få pass, sier Nygård.

Politimest­er Kilvær slår fast at bevilgning­ene til politiet i Telemark ikke har økt i takt med lønns- og prisvekste­n.

– I fjor økte det med 3,4 prosent. For 2014 får vi kun 2,3 prosent. Det holder ikke i forhold til økningen i lønn og øvrig prisvekst, sier Rita Kilvær.

14. februar fikk politiet sitt budsjett for inneværend­e år.

– Vi hadde ikke planlagt for så liten vekst og må snu oss rundt og planlegge på nytt. Oppgaver må samles på færre steder. Vi må i størst mulig grad unngå å ramme kjerneoppg­avene. Detaljer kommer vi tilbake til, sier hun.

Alderen øker

Før budsjettsv­aret kom, var det allerede bestilt flere nye biler. Det må gå sin gang. Men med fortsatt smalhans i årene som kommer, vil alderen på bilparken øke igjen. I løpet av noen år er det kjøpt mange nye biler og snittalder­en på bilparken gikk ned fra ti til fem år.

– Lurer du på hvor de økte midlene blir av?

– Spørsmålet fra klubbleder­en er legitimt. Jeg har ikke noe svar på det. Min jobb er å fordele den rammen vi har på en best mulig måte, sier politimest­er Kilvær.

 ?? FOTO: JOAKIM S. ENGER ?? MÅ PLANLEGGE PÅ NYTT:
Politimest­er Rita Kilvær i Telemark politidist­rikt har ikke fått de midlene hun håpet på.
FOTO: JOAKIM S. ENGER MÅ PLANLEGGE PÅ NYTT: Politimest­er Rita Kilvær i Telemark politidist­rikt har ikke fått de midlene hun håpet på.
 ??  ?? ELENDIG:
Klubbleder Stine Benjaminse­n Nygård lurer på hvor økte bevilgning­er tar veien. Her fra et tidligere møte med Bård Hoksrud.
ELENDIG: Klubbleder Stine Benjaminse­n Nygård lurer på hvor økte bevilgning­er tar veien. Her fra et tidligere møte med Bård Hoksrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway