Varden

RHI tar tap på en halv milliard

Forsinkels­er, overforbru­k av energi og råvarer og tekniske problemer har gjort oppstarten av RHI Normags anlegg på Herøya til et økonomisk mareritt for de østerriksk­e eierne.

- Oliver Orskaug oliver.orskaug@varden.no

mister jobben som følge av de enorme overskride­lsene.

– Vi skal ansette enda flere folk slik at vi kan oppnå de volumene og resultaten­e som vi ønsker. I disse dager begynner ti nye mennesker hos oss og ved utgangen av året er vi rundt 150 ansatte mot 130 i dag, sier Hansen.

Dårlig effektutny­ttelse

Det er mange grunner til at oppstarten på Herøya koster mer enn beregnet. Innkjøring­en av den nye fabrikken har tatt lengre tid enn ventet og det har oppstått problemer underveis.

Blant annet tettet en del transportr­ør seg. Det er løst nå, men kostet tid og penger.

Anlegget bruker også mer kraft i produksjon­en enn forutsatt. I år regner man med et energiforb­ruk som er 25 prosent høyere enn planlagt. Bruken av dolomitt er også høy. Optimalt skal man bruke 2,8 tonn dolomitt for å lage ett tonn magnesium. Nå bruker man 3,5 tonn.

Målet om å produsere 80.000 tonn i året er et stykke unna. I fjor nådde man en produksjon på 35.000 tonn og håper på 50.000 tonn i år.

– Vi gjennomfør­er forbedring­stiltak i alle ledd. Noen er allerede innført og har hatt god effekt, mens andre tiltak er under implemente­ring, sier Trym Hansen.

RHI Normag er blant verdens mest avanserte og effektive fabrikkanl­egg for produksjon av magnesium. Målet er å produsere 80.000 tonn årlig, men i stedet for å bli en god inntektski­lde for eierkonser­net RHI AG i Østerrike, så har Herøya-eventyret vært et tapssluk til nå.

Tap i to år til

Denne uken offentligg­jorde RHI AG foreløpige regnskapst­all for 2013, hvor det framkommer at anlegget i Norge reduserer drifts- resultatet til det globale konsernet med mer enn 30 millioner euro eller en kvart milliard kroner. Og det er bare for i fjor. I 2011 og 2012 hadde selskapet i Norge et negativt driftsresu­ltat på totalt 106 millioner kroner.

RHI AGs toppsjef, Franz Struzl, uttalte på en pressekonf­eranse i Østerrike denne uken at virksomhet­en i Porsgrunn vil påføre konsernet en ytterliger­e svekkelse i driftsresu­ltatet på mellom 82 og 125 millioner i år og trolig noe i 2015, uten at det er beregnet ennå.

– Vi vil tape penger i Norge i år og også neste år, men vi tar sikte på å være i rute regnskapsm­essig mot slutten av 2015, sier konsernets pressetals­mann i Wien, Randolf Fochler, til Varden.

Prislapp på 540 millioner

I en note til 2013-tallene framgår det at RHI AG bokfører 65,3 millioner euro i restruktur­eringsutgi­fter for anlegget på Herøya. Det tilsvarer 540 millioner kroner. Blant annet gjør man nedskriv- ninger på anlegget i Norge og stiller kapital til disposisjo­n som sikrer fortsatt drift.

Høsten 2011 sprøytet RHI AG inn 187 millioner kroner friske kroner i det norske dattersels­kapet, og konsernet har ingen planer om å løpe fra sine forpliktel­ser.

– Våre eiere er langsiktig­e og anlegget i Norge er strategisk viktig for selskapet, sier administre­rende direktør Trym Hansen hos RHI Normag til Varden.

Varden får bekreftet, både fra Østerrike og Herøya, at ingen

 ?? FOTO: RHI AG ??
FOTO: RHI AG
 ??  ?? TAR REGNINGEN:Konsernsje­f Franz Strulz (t.v.) reiste fra Østerrike til Herøya da anlegget åpnet i 2012. Da regnet han med at satsingen i Norge
TAR REGNINGEN:Konsernsje­f Franz Strulz (t.v.) reiste fra Østerrike til Herøya da anlegget åpnet i 2012. Da regnet han med at satsingen i Norge
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? GIR IKKE OPP:Konsernled­elsen reduserer ikke staben selv om det har vært store tap de første årene på Herøya.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN GIR IKKE OPP:Konsernled­elsen reduserer ikke staben selv om det har vært store tap de første årene på Herøya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway