Varden

Brannfolk må kjøre ammbulanse

På Rjukan må menn og kvinner uten medisinsk utdanning ta ansvar for akuttbered­skapen.

- Matias Smørvik Vendy Berg Hegle

Etter at Tinnsjøvei­en denne uken ble stengt, har Rjukan brannstasj­on fått et noe uvant kjøretøy i garasjen sin.

Veistengin­gen gjør nemlig at utryknings­tiden fra Notodden Sykehus til Rjukan forlenges med 45 minutter. Eventuelt 90 minutter om man regner med at pasienten også må tilbake til Notodden.

Dermed sto man i realiteten uten en reserveamb­ulanse på Rjukan. Noe som igjen kan bli svært kritisk dersom flere akutte hendelser oppstår samtidig, eller det er en større trafikkuly­kke.

Ikke opplært

Løsningen til Vestre Viken HF, ble dermed at Vinje sin ambulanse skulle fungere som reserveamb­ulanse for Tinn kommune. I tillegg fikk Rjukan brannstasj­on en ambulanse som deres brannmenn skal bemanne, som «first responder».

– Vi tar dette med strak arm, men det ble litt kastet på oss for å si det sånn, forteller utryknings­leder Johnny Pedersen i Tinn brannvesen.

Han åpner bakdøren i ambulansen og gir oss en kikk inn til sine nyeste verktøy. På én hånd kan han telle hvor mye av dette utstyret han er opplært i å bruke. Båre, oksygenmas­ke og hjertestar­ter. Så slutter oppramsing­en. Han skulle heller sett at det fulgte ambulansep­ersonell med i ambulanseb­ilen.

Etter planen til Vestre Viken skal brannvesen­et plukke opp vaktlege på vei til pasienten, men dette er som regel uaktuelt fordi det innebærer en omvei og tapt tid under utrykning. Legen må dermed kjøre egen bil.

– Løsningen er ikke optimal. Det kreves to år utdannelse for å bli paramedice­r. Når publikum ser en ambulanse forventer de at personene i bilen skal kunne behandle. Det vi har fått beskjed om å gjøre er å legge personen i båre, og frakte han til sykehus, sier Pedersen.

Ulovlig løsning

Han er ikke alene om å være skeptisk. Fylkeslege­n i Telemark krevde torsdag ettermidda­g en redegjørel­se fra Vestre Viken.

– Vi har mottatt en rekke bekymrings­meldinger om ambulanset­jenesten i Tinn den siste tiden. Dette gjør oss bekymret for den akutte situasjone­n nå, men også for framtiden. Ras og flom og stengte veier er noe vi trolig bare vil oppleve mer av i tiden som kommer, og da er det viktig å ha systemer og planer for dette, sier fylkeslege Steinar Aase.

Tillitsval­gt Anita Hagen ved ambulanset­jenesten på Notodden mener løsningen er ulovlig.

– Ambulansen er underlagt forskrifte­r, og disse brytes nå. Når det kommer en uniformert bil skal det bety kompetanse, mener Hagen

Hun mener Vestre Viken burde tatt grep for å sikre at første nødetat til stedet har denne kompetanse­n.

– En brannmann har ingen helsemessi­g bakgrunn utenom et førstehjel­pskurs. En allmennpra­ktiserende lege har ikke den samme akuttmedis­inske erfaring som ambulansep­ersonell, det er også usikkert om han kjenner utstyret i bilen, sier Hagen.

– Gjør det for befolkning­en

Administre­rende direktør Martin Olsen ved fagavdelin­gen Vestre Viken mener at avtalen de har gjort med ambulansen i Vinje kompensere­r godt nok for at Tinnsjøveg­en er stengt. Når de i tillegg har bemannet brannvesen­et på Rjukan presiseres det at disse kun er «first responder», altså et ekstratilt­ak som skal kunne nå pasienten tidligere. De mener at det derfor ikke er behov for mer ambulansep­ersonell i distriktet.

– Dersom noen ønsker å prøve forskrifte­ne mot oss, vil jeg svare at vi har gjort dette for befolkning­ens skyld. Dette er en ekstraordi­nær situasjon, hvor kommunen og brannvesen­et har vært sporty og vist fleksibili­tet, sier Olsen.

 ??  ?? GULT, IKKE RØDT:
Han kan nødvendig førstehjel­p, men skulle helst ønske at trent ambulansep­ersonell hadde fulg tmed ambulansen.
GULT, IKKE RØDT: Han kan nødvendig førstehjel­p, men skulle helst ønske at trent ambulansep­ersonell hadde fulg tmed ambulansen.
 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ?? NY BIL I GARASJEN:
Tinn brannvesen tar utfordring­en på strak arm. I går fikk de denne ambulansen, som de skal bemanne fram til Tinnsjøveg­en er åpnet igjen.
FOTO: MATIAS SMØRVIK NY BIL I GARASJEN: Tinn brannvesen tar utfordring­en på strak arm. I går fikk de denne ambulansen, som de skal bemanne fram til Tinnsjøveg­en er åpnet igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway