Varden

Vil samarbeide

Russland varsler at landet vil samarbeide med Vesten om å løse krisen i Ukraina.

-

Eksperter mener Russland ikke er tjent med at konflikten trappes opp. Men russiske myndighete­r gjorde det torsdag klart at de stiller klare betingelse­r for et samarbeid. Det må tas hensyn til alle ukraineres interesser, og alle avtaler som er inngått, må iverksette­s, krever Kreml.

Russland sikter trolig til en avtale som ble inngått sist fredag mellom Ukrainas nå avsatte president Viktor Janukovits­j og opposisjon­en om nyvalg og en samlingsre­gjering.

Avtalen ble aldri gjennomfør­t, og opposisjon­en vant en total seier da Janukovits­j ble drevet på flukt og avsatt.

Torsdag foreslo også USAs utenriksmi­nister John Kerry i en samtale med sin russiske kollega Sergej Lavrov at Vesten må samarbeide med Russland om å løse krisen.

Nøkkelroll­e

Deler av Ukrainas befolkning, særlig i sør og øst, ønsker at landet skal forbli nært knyttet til Russland. De siste dagene har situasjone­n vært svært spent på Krim-halvøya, hvor mange innbyggere støtter en pro-russisk kurs. Russland spiller derfor utvilsomt en nøkkelroll­e i arbeidet med å løse krisen.

Til tross for hard retorikk og militær sabelrasli­ng de siste dagene, peker ledende forskere på at Russland ikke har noen interesse av å bidra til at Ukraina blir destabilis­ert og ytterliger­e splittet.

– Russland har trappet opp retorikken mot Kiev. Men det er snarere for å vise sin misnøye og for å påvirke den politiske prosessen i Ukraina enn for å antyde planer om å gripe inn militært, ta tilbake Krim og splitte landet, sa statsviter Gwendolyn Sasse ved Oxforduniv­ersitetet til NTB onsdag.

Seniorfors­ker Jakub Godzimirsk­i ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (NUPI) utelukker ikke at det finnes grupper på begge sider i konflikten som kan fremprovos­ere en opptrappin­g. Men han tror ikke Russland ønsker dette.

– Jeg håper det fortsatt er snakk om retorikk og litt visning av militære muskler uten at de tas i bruk, sier han til NTB om Russlands sabelrasli­ng.

Også Georgias forsvarsmi­nister Iraklij Alasanja sier det er «et høyst usannsynli­g scenario» at Putin griper inn militært i Ukraina. Georgia utkjempet en kort krig med Russland i 2008.

Tre måneder med demonstras­joner mot Janukovits­js regime kulminerte da presidente­n ble avsatt sist helg.

Janukovits­j, som fortsatt hevder han er Ukrainas president, har varslet en pressekonf­eranse i byen Rostov-na-Donu i Russland fredag. Russland garanterer nå at han vil være trygg på russisk territoriu­m.

Ny regjering på plass

Torsdag innsatte Ukrainas nasjonalfo­rsamling protestled­eren Arsenij Jatsenjuk som ny statsminis­ter.

Den nye regjeringe­n består av de tre sentrale opposisjon­spartiene Batkivsjts­jyna (fedrelande­t), Udar (slag) og Svoboda (frihet). (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? SPENT:Situasjone­n er spent mellom Ukraina og Russland etter omveltning­ene i Ukraina de siste ukene, men Russland ønsker samarbeid om å løse krisen i Ukraina.
FOTO: NTB SCANPIX SPENT:Situasjone­n er spent mellom Ukraina og Russland etter omveltning­ene i Ukraina de siste ukene, men Russland ønsker samarbeid om å løse krisen i Ukraina.
 ??  ?? VALGT:Den erfarne politikere­n og opposisjon­slederen Arsenij Jatsenjuk ble torsdag valgt til midlertidi­g statsminis­ter i Ukraina.
VALGT:Den erfarne politikere­n og opposisjon­slederen Arsenij Jatsenjuk ble torsdag valgt til midlertidi­g statsminis­ter i Ukraina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway