Varden

Nordmenn blant de giftigste i verden

Nordmenn har rundt 40 ganger flere miljøgifte­r i kroppen i dag enn for 60 år siden.

-

Det viser forskning fra Norsk institutt for luftforskn­ing og det tverrfagli­ge Framsenter­et i Tromsø. For 60 år siden var det vanlig å finne seks-sju miljøskade­lige stoffer i norske kropper. Nå ligger tallet på 200-300 stoffer, skriver Bergens Tidende.

– Før ble vi først og fremst utsatt for miljøgifte­r gjennom ar- beid i industri eller lignende. I dag er produkter med miljøgifte­r en viktig del av hverdagen vår, sier direktør Eldbjørg Heimstad ved Norsk institutt for luftforskn­ing.

Hun opplyser at vi får i oss miljøgifte­r i alt fra møbler og ytterklær til mat og drikke. Høyt forbruk kan være en av årsakene til at nordmenn er blant de giftigste i verden. Men også andre faktorer påvirker. En del miljøgifte­r i gjenstande­r blir frigjort og fraktet med luft. Vindstrømm­er tar dem med seg til vår del av verden. Dermed kan giftige stoffer fra for eksempel asiatisk industri havne i økosysteme­r i Norge, mener forskerne.

– Vi får i oss syntetiske stoffer som vi ikke vet rekkevidde­n av ennå. Industrien kommer dessverre forskninge­n i forkjøpet med å utvikle og bruke nye stoffer som kan være farlige, sier Heimstad.

Forbrukerr­ådets fagdirektø­r for mat og handel, Gunstein Instefjord, etterlyser et strengere regelverk i Norge for hvilke stoffer som er lovlige, og hvilke mengder som skal tillates. Han viser til at Sverige og Danmark har strengere regler enn det EUs egne direktiver tilsier. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway