Varden

DET HENDTE

-

1873

Den norske legen Gerhard Henrik Armauer Hansen oppdaget leprabasil­len. Hansen fikk øye på de små, stavformed­e legemene mens han studerte vevsprøver fra en leprapasie­nt i mikroskop.

Hansens funn var den første påvisning av at en basill kunne være årsak til kronisk sykdom hos mennesket. Oppdagelse­n revolusjon­erte behandling­en av spedalskhe­t og førte til et gjennombru­dd i moderne epidemiolo­gi.

1986

Sveriges statsminis­ter Olof Palme ble skutt og drept på Sveavägen i Stockholm. Palme og hans kone Lisbet var på hjem vei fra hjem fra Grand kino, der de hadde sett filmen «Brødrene Mozart,» da attentatet skjedde.

Det har vært til særlig hodebry for etterforsk­erne at kinobesøke­t ble bestemt mellom ekteparet på svært kort varsel, og at attentatet derfor ikke kan ha vært planlagt i forveien.

De eneste sporene gjerningsm­annen etterlot seg var to kuler av typen Winchester-Western i kaliber 357 Magnum.

Ifølge eldre svensk lovgiving skulle drapet ha vært foreldet og dermed straffefri­tt etter 25 år, det vil si i 2011. Ved en lovendring i 2010 ble imidlertid foreldelse­sfristen for drap og andre svært grove forbrytels­er opphevet i Sverige.

Palme-saken har fortsatt status som uoppklart, selv om den hovedmiste­nkte Christer Pettersson skal ha tilstått drapet i et brev til sin kjæreste.

 ??  ?? UOPPKLART:
Drapet på Olof Palme på Sveavägen er uoppklart.
UOPPKLART: Drapet på Olof Palme på Sveavägen er uoppklart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway