Varden

Fornærmet sin døde tante med prinsefest

Politisk uenighet om Norges selvstendi­ghet, prinsefest og en død, fornærmet tante. Den grå dame går ikke igjen uten grunn.

- Tekst: Lise Valbø Rønningen Foto: Fredrik Pedersen

Historiene om den grå dame i Brekkepark­en i Skien er mange, men ikke alle vet at hun opprinneli­g het Benedicta Henrikka Aall Løvenskiol­d og døde i 1813. – Hun er faktisk et ekte grunn lovs spøkelse, sier Christine Hermansen, leder for formidling savdelinge­n ved Telemark Museum.

Søndre Brekke

– Benedicta Henrikka var mor til Severin Løvenskiol­d fra Skien, som mente en union med Sverige var den beste løsningen for Norge. Hans fetter, Niels Aall på Søndre Brekke, var av en annen oppfatning. Han var forkjemper for norsk selvstendi­ghet og så på den danske prins Christian Fredrik som en mulig norsk konge, sier Hermansen.

Da den danske prinsen kom på besøk til Søndre Brekke gård, det nåværende hovedhuset i Brekekpark­en, var det dermed duket for konflikt.

Selskapeli­gheter

– Tilfeldigh­etene ville at han kom samtidig med at Benedicta Henrikka Aall Løvenskiol­d lå på likstrå. Hennes sønn, tidligere nevnte Severin Løvenskiol­d, syntes det var svært uanstendig at fetteren Niels Aall skulle hilse prinsen velkommen med fest og selskapeli­gheter når det var et dødsfall i nær familie, forteller hun.

Men fest ble det, og historien forteller at tusenvis av skiensfolk tok veien opp til Søndre Brekke for å få øye på den danske prinsen.

Dette gikk ikke upåaktet hen.

Fornærmet

– Nå ble politiske uenigheter blandet sammen med harmen over det uanstendig­e i å arrangere fest da hun lå død, sier Hermansen.

Og der har vi bakteppet for hvorfor Benedicta Henrikka Aall Løvenskiol­d aldri skal ha forlatt Brekke, men går igjen som den grå dame.

– Historien forteller at fornærmels­en ble for stor, og at hun derfor ble værende, sier Hermansen.

Til tross for bitterhete­n så er ikke den grå dame plagsom mot dem hun møter.

– Det sies at hun passer på. Hun skal ikke være ute etter å skremme noen, sier Hermansen, som selv ikke har møtt henne

et har derimot flere av de andre ansatte ved Telemark Museum.

– Noen liker dårlig å oppholde seg alene i hovedhuset på kveldstid, sier hun.

Avisomtale

Det går også flere historier om andre som har møtt henne.

Varden skal i 1933 ha omtalt en syklist som holdt på å kjøre på den grå dame. Ifølge boken «Hundre år på Brekke» skal damen ha forsvunnet da syklisten bremset.

Syklisten forteller at kvinnen hadde grå drakt, grått stritt hår og at hun for øvrig så hyggelig og respektabe­l ut.

Ble reddet

En tidligere vaktmester ved museet skal i nyere tid ha hatt flere møter med den grå dame i Brekkepark­en.

– En stormfull kveld tok han en runde for å sjekke parken. Da kjente han plutselig at noen grep ham hardt i armen og trakk han unna. Sekundet etter falt det tre der han hadde stått, forteller Hermansen.

Hører fottrinn

Morten Andersen er maler og håndverker ved Telemark Museum.

Han har restaurert store deler av hovedhuset de siste 18 årene.

Få, om noen, har oppholdt seg så mye alene i det gamle herskapshu­set som han.

– Jeg har aldri møtt henne selv, men har flere ganger hørt fottrinn og dører som slår igjen selv enda jeg har vært helt alene, forteller Andersen.

Grunnlovs spøkelse

Nå forbereder Telemark Museum flere markeringe­r og feiringer av grunnlovsj­ubileet.

– Vi er stolte over at Niels Aall var en sentral mann i 1814. Vi skal heller ikke glemme at den grå dame spilte en rolle i kulissene den gangen for 200 år siden, sier Hermansen.

Vi er stolte over at Niels Aall var en sentral mann i 1814. Vi skal heller ikke glemme at den grå dame spilte en rolle i kulissene den gangen for 200 år siden .

Christine Hermansen, leder for formidling savdelinge­n ved Telemark Museum.

 ??  ?? PASSER PÅ: Den grå dame skal ifølge historien gå igjen fordi hun ble fornærmet. Likevel skal hun
PASSER PÅ: Den grå dame skal ifølge historien gå igjen fordi hun ble fornærmet. Likevel skal hun
 ??  ?? ikke være ute etter plage noen, men passer på at alt går riktig for seg.
ikke være ute etter plage noen, men passer på at alt går riktig for seg.
 ??  ?? HØRER FOTTRINN: Maler Morten Andersen (til høyre) har hørt fottrinn, men aldri sett den grå dame. Fra venstre fotoarkiva­r Cecilie Authen og leder av formidling­savdelinge­n, Christine Hermansen.
HØRER FOTTRINN: Maler Morten Andersen (til høyre) har hørt fottrinn, men aldri sett den grå dame. Fra venstre fotoarkiva­r Cecilie Authen og leder av formidling­savdelinge­n, Christine Hermansen.
 ??  ?? SØNDRE BREKKE GÅRD: Her i hovedhuset skal man kunne møte den grå dame, som ifølge historien heter Benedicta Henrikka Aall Løvenskiol­d.
SØNDRE BREKKE GÅRD: Her i hovedhuset skal man kunne møte den grå dame, som ifølge historien heter Benedicta Henrikka Aall Løvenskiol­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway