Varden

Historiske gjenganger­e

Dra til Tuddal, Skien eller Dalen om du vil ha en hotellnatt utenom det vanlige. Hvis du tør, da.

- Tekst: Lise Valbø Rønningen Foto: Fredrik Pedersen

Gjester ved Tuddal Høyfjellsh­otell får aldri vite hvilke hotellrom Gudrun skal ha blitt sett i.

– Historiene forteller at det er noen rom hun gjerne viser seg i, sier hotelldire­ktør Einar Zakkæus Gurholt.

Det er hans oldemor, Gudrun, som ved flere anledninge­r skal ha vist seg for gjester og ansatte ved det 119 år gamle trehotelle­t.

– Hun er blant annet blitt sett i døråpninge­n inn til salongen, hvor hun fulgte med på en gutt som spilte piano, forteller Gurholt.

Selv har hotelldire­ktøren aldri sett henne.

– Men historiene kommer fra voksne, oppegående mennesker, så jeg ser ingen grunn til at det ikke skal stemme heller, sier han.

Stort hjerte

Oldemoren døde før hotelldire­ktøren ble født, men han har hørt mye om henne.

– Hun var kjent for sitt store hjerte og for å være gavmild. De som mener å ha sett henne, forteller om en positiv energi. Hun passer på at alt er fint og ordentlig, sier Gurholt.

Tror på det

I Skien har Hotell Høyers en spesiell historie.

– 19. desember i år er det 80 år siden forfatter Sven Elvestad, kjent under pseudonyme­t Stein Riverton, døde på rom 208, forteller hotelldire­ktør Christer L. Sørensen. Det var først etter flere tiår at den avdøde krimforfat­teren skal ha begynt å gi seg til kjenne.

– For rundt 20 år siden arvet vi et spisestue møblement fra Hotell Bristol i Oslo, hvor Elvestad vanket mye. Da begynte han å vise seg for gjester og ansatte, sier Sørensen, som sier at han tror på det av hele sitt hjerte.

Direktøren testet rommet

– Jeg tror noen er mottakelig for den slags, mens andre ikke er det. Jeg er i den siste kategorien, sier han.

Hotelldire­ktøren har nemlig gjort et forsøk på å få kontakt med Elvestad.

– 19. desember i fjor satte jeg meg på rom 208 tidlig om morgenen og sa: «Hvis du vil, så må du gjerne vise deg nå.» Jeg fikk ingen reaksjoner, men det dreier seg som sagt om at jeg ikke er mottakelig, sier Sørensen.

Miss Greenfield

Historien fra Dalen Hotel er av den mindre hyggelige sorten.

Det sies at en engelsk lady ved navn miss Greenfield skal ha ankommet hotellet og født et barn i smug på rom nummer 17. Kvinnen skal så ha stengt døren og forlatt hotellet. Barnet ble senere funnet dødt, og kvinnen ble stilt for retten hjemme i England.

Ifølge hotellets nettside vet man ikke om hun har drept barnet eller om det var dødfødt.

Miss Greenfield tok sitt liv før rettssaken startet og går nå hvileløst igjen på hotellet.

 ??  ?? SETT FLERE GANGER: Både ansatte og gjester ved Tuddal Høyfjellsh­otell skal ved flere anledninge­r ha sett Gudrun Gurholt. Hun og ektemannen eide hotellet fra 1934.
SETT FLERE GANGER: Både ansatte og gjester ved Tuddal Høyfjellsh­otell skal ved flere anledninge­r ha sett Gudrun Gurholt. Hun og ektemannen eide hotellet fra 1934.
 ?? ARKIVFOTO ?? HØYERS I SKIEN: Forfatter Sven Elvestad døde på Høyers hotell i 1934. De senere årene mener flere gjester og ansatte at de har sett ham.
ARKIVFOTO HØYERS I SKIEN: Forfatter Sven Elvestad døde på Høyers hotell i 1934. De senere årene mener flere gjester og ansatte at de har sett ham.
 ?? ARKIVFOTO ?? DALEN HOTELL: Her ved Dalen Hotell forteller historien at en engelsk lady ved navn Miss Greenfield går igjen.
ARKIVFOTO DALEN HOTELL: Her ved Dalen Hotell forteller historien at en engelsk lady ved navn Miss Greenfield går igjen.
 ??  ?? TUDDAL: Det sies at Gudrun går igjen ved Tuddal høyfjells
hotell.
TUDDAL: Det sies at Gudrun går igjen ved Tuddal høyfjells hotell.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway