Varden

Nam med lam

Det er nå, og ikke i påsken, du finner ferskt lammekjøtt i butikkene.

-

Ferskt lam er en av de virkelig nydelige råvarene vi har i Norge. Lammekarré var tidligere gjerne forbeholdt gjester på dyre restaurant­er. Lammekarré er den øverste delen av ytrefilete­n på lammet (også kjent som entrecôten på storfe), med ribbeina fortsatt hengende på.

Saftigere med bein

Slakterne skjærer ut sadelen med lange bein i behold, slik at man etter litt godt forarbeid med pussing av beina får et elegant utseende på karréen etter steking. Kjøtt og fisk «stekt på bein» som det heter, bli langt saftigere enn det som er stekt på begge sider. Mellom beina ligger det sener og fett som går i oppløsning under varmebehan­dlingen, og som dermed gir ekstra smak til fileten.

Når man har sprøstekt en karré i panna, er den sannsynlig­vis litt rå i kjernen fortsatt. Derfor setter jeg den i ovnen for at den skal bli perfekt rosa. En smaksrik stekeskorp­e kan man få med en sterk, syrlig og søt glace. Det er utrolig hvor mye en skje honning, balsamico, salvie og litt hvitløk kan gjøre med smaken!

Grønsak med anissmak

Nordita lienernes finmalte maisgryn, også kalt polenta, har en super, søtlig maissmak som man justerer med kokevæsken. Mange bruker kun vann og salt, jeg bruker gjerne kyllingkra­ft og litt melk – og avslutter med en solid mengde revet parmesan, smør og olivenolje. På den måten får jeg den perfekte, fyldige konsistens­en og den gode smaken.

En grønnsak mange tar en omvei for ikke å møte på, er fennikelen. Den får en vidunderli­g smak og konsistens etter noen minutters steking. Fennikelen­s tydelige anissmak funker bra til lam generelt, og kler dessuten – på lik linje med lammet – aromaer som sitronskal­l, hvitløk og rosmarin.

 ?? ALLE FOTO: CARL MARTIN NORDBY ?? LANGBEINT LAM: Lammekarré med polenta klarer kunststykk­et å være en både ytterst elegant og trivelig rustikk rett på samme tid.
ALLE FOTO: CARL MARTIN NORDBY LANGBEINT LAM: Lammekarré med polenta klarer kunststykk­et å være en både ytterst elegant og trivelig rustikk rett på samme tid.
 ??  ?? LAKRIS: Fennikelen­s lakrissmak er en vinner til lammet.
LAKRIS: Fennikelen­s lakrissmak er en vinner til lammet.
 ??  ?? SKRAPELODD: Det er kokkens lodd å skrape beina før retten kan tilberedes.
SKRAPELODD: Det er kokkens lodd å skrape beina før retten kan tilberedes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway