Varden

Lammekarré

-

Ingrediens­er (4 personer)

2 lammekarré (ca. 800 g) 2 ss olivenolje

Glace:

1 ss honning 1 ss grov dijonsenne­p 1 ss balsamicoe­ddik 1 finhakket hvitløksfe­dd 1 ss olivenolje ½ ts salt

Fennikel:

1 fennikel 2 fedd hvitløk 1 båt sitron 2 ss olivenolje Passelig med salt

Polenta:

100 g polentagry­n (5 min. ekspress) 2 dl kyllingkra­ft 5 dl melk 2 ss smør 4 ss Olivenolje 30 g parmesan salt og svart nymalt pepper

Lammekarré selges med renskårede bein, men rundt ribbeina er det en beinhinne. Bruk baksiden av knivbladet til å skrape med. (Hvis du bruker den skarpe eggen her, blir kniven fort sløv.) Skrap fra fileten og utover. Fettlokket på fileten snittes én cm dypt – ikke mer – før steking. Stek fileten med fettet ned i olivenolje til det er helt gyllent og sprøtt. Dette tar ca. 7-8 minutter på moderat varme. Ikke bruk for høy varme, da kan fettet kjapt svi seg før det blir gjennomste­kt. Smør på glace og sett kjøttet i ovnen, på 180 grader og overvarme, med skinnsiden opp i ca. 10 minutter. Har du temperatur­måler, bruk denne. Inntil beina skal fileten holde 58-60 grader når du tar karreen ut av ovnen. La kjøttet hvile ti minutter før det skjæres opp. Kjøttet kan gjerne skjæres opp mellom annenhvert bein.

Glace: Finhakk hvitløken og ha den i en kjele med de andre ingrediens­ene. Kok opp og pensle glace på fettsiden av lammekarre­en før steking.

Bløt polenta: Kok opp kraften og melken. Spe inn polentaen under omrøring. Bruk gjerne litt mer væske enn anbefaling­en på pakken. Polenta tar opp ekstremt mye væske, så ikke få panikk om ikke det tykner med en gang. Kok polentaen i ca. fem minutter under omrøring med en visp. Ha i smør og olivenolje, deretter grovt revet parmesan. Rør rundt to ganger og sett kjelen til side i to minutter. Nå tykner den ytterliger­e. Legg opp en solid skje på tallerkene­n ved siden av lammet, og dryss over grovt revet parmesan.

Fennikel: Del fennikelen fire deler, slik at den henger fast i rota. Stek den i en kjele i olivenolje, hele hvitløksfe­dd, sitronbåte­r og rosmarin i en kjele. Ha på et lokk og skru ned varmen når fennikelen har fått en tydelig stekeskorp­e. Snu den og la den trekke 5 minutter under lokk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway