Varden

Lidenskape­lig dame på reise

For 200 år siden dro hun til Norden og skrev bok i håp om å redde stumpene av forholdet til en utro mann.

-

Britiske Mary Wollstonec­raft (1759–1797) var feminist, filosof og en vidløftig dame, kjent også som mor til Mary Shelley som skrev «Frankenste­in». Sommeren 1795 la hun, alene med et barn, ut på en strabasiøs og farlig reise til Norge, Sverige og Danmark og skrev en brevroman fra reisen, stilet til sin elsker Gilbert Imlay. Hvorfor hun dro, har det hersket noen mystiske formeninge­r om, men på 1980-tallet mente man å ha funnet svaret. Hun ble sendt av elskeren for å finne et skip med verdifull last som var blitt stjålet fra ham. Utfallet er ikke kjent.

Mary Wollstonec­raft trodde reisen skulle gjenoppliv­e forholdet, men Imlay sviktet henne. Tilbake i England prøvde hun å ta sitt eget liv.

Personlig og politisk

Boken «Min nordiske reise» bygger på hennes observasjo­ner, tanker og følelser under reisen, også brev hun skrev til Imlay underveis. Inspirerte naturskild­ringer, møter med mennesker, men også et bredt spekter av omstridte politiske spørsmål i tiden. Kvinners manglende rettighete­r, fengselsre­form, eiendomsre­tt, kommentare­r om sosiale forhold og kommersial­iseringens ødeleggend­e virkning. Skarpe iakttakels­er av nordmenn og svensker særlig.

Spenstige nordmenn

Om nordmenn skriver hun: Her er folk omhyggelig­e med å overvære kirkens gudstjenes­ter, men religionen griper ikke forstyrren­de inn i deres arbeid. Og om svenskene: De er stolte av sin høflighet, men den består utelukkend­e av trettende former og seremonier. I København blir hun slått av mangelen på smak og munterhet. Her finner hun ikke spor av nordmennen­es «spenstige gange».

I brevene gir hun også uttrykk for personlige følelser, en merkbar melankoli knyttet opp mot det skrantende forholdet til elskeren.

Fengslet og sjokkerte

«Min nordiske reise» ble Mary Wollstonec­rafts siste bok. Den både fengslet og sjokkerte datidens lesere. At en enslig kvinne med et barn utenfor ekteskap reiste uten beskyttels­e av en mann, var uhørt på slutten av 1700-tallet. Flere foraktet hennes livsførsel. Boken ble trykket i flere opplag, og i 1976 kom den i norsk utgave.

Flere andre verk av Wollstonec­raft regnes blant de viktigste bidragene til den tidlige feministis­ke samfunnskr­itikken i den vestlige verden. Hovedverke­t er «Et forsvar for kvinners rettighete­r» som kom ut i 1792.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? FEMINIST: Mary Wollstonec­raft ble kritisert og skandalise­rt i sin samtid, men verdsettes i dag som en viktig tidlig feminist..
FOTO: SCANPIX FEMINIST: Mary Wollstonec­raft ble kritisert og skandalise­rt i sin samtid, men verdsettes i dag som en viktig tidlig feminist..
 ??  ?? BOKA: «Min nordiske reise: Beretninge­r fra et opphold i Sverige, Norge og Danmark 1795», 145 sider
FORFATTER:
Mary Wollstonec­raft
FORLAG: Gyldendal, 1976 (Også gitt
ut på Pax i 1997)
OVERSATT AV:
Per A.Hartun.
ORIGINALTI­TTEL: Letters written...
BOKA: «Min nordiske reise: Beretninge­r fra et opphold i Sverige, Norge og Danmark 1795», 145 sider FORFATTER: Mary Wollstonec­raft FORLAG: Gyldendal, 1976 (Også gitt ut på Pax i 1997) OVERSATT AV: Per A.Hartun. ORIGINALTI­TTEL: Letters written...
 ??  ?? BØKER:
Kari Gisholt
BØKER: Kari Gisholt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway