Varden

Ingebjørg nesten alene

– Jeg kunne jo ikke akkurat kalle platen «Utan Odd», sier Ingebjørg Bratland, som i stedet gikk for tittelen «Berre meg».

- OSLO Gitte Johannesse­n, NTB

For mens hun i fjor gjorde det skarpt med kortreiste hjemstavns­låter fra Telemark i selskap med selveste Odd Nordstoga, så starter hun året med å gi ut det hun kaller sin nye start av et album – aldeles alene. Men det første er det langt fra: Tvert om – det lysende folkemusik­ktalentet (f. 1990) fikk tilbud om sin første platekontr­akt allerede som 14-åring («men jeg tok det ikke»), og hadde prøvd seg med fire mer eller mindre fullførte innspillin­ger frem til hun var 19 uten å ha behøvd å sende en eneste demo.

– Den fjerde kom ikke ut, jeg kastet den, pakket alt jeg hadde i leilighete­n i Oslo, og flyttet hjem. Men så tenkte jeg «nei, fanken hell, jeg prøver på nytt», sier Bratland på klingende vinjemål.

Også Espen

Hun ringte produsentv­eteranen Bjørn Nessjø, kjent for sitt arbeid med alle fra TNT og Dance With A Stranger til Morten Harket, Sissel Kyrkjebø, Espen Lind og også Odd Nordstoga.

Begge de sistnevnte bidrar med melodier til «Berre meg», takket være Nessjøs kobling som en slags musikalsk giftekniv. For Bratland skriver – med ett unntak på den nye platen – ikke egne låter, det er med stemmen hun gjør dem til sine.

– Med Espen gjorde jeg først noe til Olavsfestd­agene, «Linds reviderte», der jeg sang gamle salmer han hadde laget musikk til, sier Ingebjørg Bratland om samarbeide­t som startet i 2010. Han bidrar med melodi på hele seks sanger.

Ideen til «Heimafrå» med Odd dukket opp innimellom – og soloplaten hennes ble satt på vent til fordel for innspillin­g, intens turnering som endte i imponerend­e 132 konserter på 242 dager fra mars til november fra bittesmå saler til Operaen. Og en Spellemann attpå.

Turné til høsten

Hun har aldri hatt noen ni til fire-jobb, sang offentlig fra hun var 6 år, var ute på sin første turné som 9-10-åring («den varte i 11 uker og jeg sang for jevnaldren­de på skoler»), og trives med det. Ingebjørg Bratland har rørt kongen nesten til tårer (hun sang i hans 70-årsdag), det var hun som sang «Til ungdommen» i minnekonse­rten i Domkirken i 2011, og stemmen hennes klang i «Jul i Svingen»-tittellåte­n. Ny turné lover hun til høsten, for å gi folk litt pause etter «Heimafrå». Selv er hun klar:

– Jeg kommer hvis folk vil ha meg!

 ?? FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX ?? SOLO: Ingebjørg Bratland er klar med soloutgive­lsen «Berre meg», som henspiller på fjorårets «Heimafrå»-suksess i selskap med Odd Nordstoga.
FOTO: GITTE JOHANNESSE­N, NTB SCANPIX SOLO: Ingebjørg Bratland er klar med soloutgive­lsen «Berre meg», som henspiller på fjorårets «Heimafrå»-suksess i selskap med Odd Nordstoga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway