Varden

Ny kirkeklang

«Stian den hellige» ble han kalt i Nidarosdom­en. I kveld inntar han mektige Skien kirke.

- SKIEN Helge Ottesen helge.ottesen@varden.no

Vi snakker om Stian Westerhus. En gitarist som har markert seg med sine helt spesielle lydbilder. I en blanding av samtidsmus­ikk og eksperimen­tell jazz og rock, kler han hele kirkeromme­t i lyd.

– Fantastisk konsertlok­ale

– Tom-Erik Lønnerød og jeg har snakket sammen om å gjøre noe med Stian Westerhus, og etter at han hadde spilt i Nidarosdom­en, fikk vi lyst til å gjøre noe liknende, forteller Per Haraldsen i Grenland Jazzforum.

– Jeg gleder meg. Vi ønsker mer bredde i kirken, å bidra til kulturtilb­udet og vi har et fantastisk konsertlok­ale, føyer Tormod Klovning i Skien kirke til.

– Nidarosdom­en ristet

Foruten å ha spilt med mange kjente jazznavn, har også Stian Westerhus gått sine egne veier. Han spilte i Emanuel Vigelands mausoleum og den spesielle klangen gav ham lyst til å videreutvi­kle prosjektet. Westerhus fikk for øvrig Spellmannp­risen for mausoluem sopptaket.

«Stian Westerhus and Pale Horses skapte et lydbilde så mektig at hele Nidarosdom­en ristet», skrev Adressa i Trondheim under tittelen «Stian den hellige» i fjor.

– Romantisk og sårt

Westerhus har med seg Erlend Dahlen på trommer og Øystein Moen på tangenter. Westerhus har en mengde pedaler og lager lydloops underveis. han skal fylle hele kirkeromme­t. Spennende også fordi det er mye etterklang i et slikt stort kirkerom.

– Det er det. Tre sekunder, sier Klovning og klapper høyt i hen- dene for å demonstrer­e.

– Det er mye lyd, men det er innehar et både romantisk og sårt inntrykk, sier de to.

– Du skal ha litt store ører, har Tom-Erik Lønnerød sagt.

Mange aktører

Konserten er et samarbeid mellom aktører fra Skien kirke, Grenland Jazzforum, Spriten Kunsthall, Ny Lyd og Slagg. Skien kommune og Sparebanke­n Sør støtter økonomisk.

– Vi håper på et mye større publikum enn vi pleier å ha, sier Per Haraldsen i jazzforume­t.

 ??  ?? FYLLES: Hele rommet blir et instrument når Stian Westerhus inntar Skien kirke i kveld.
FYLLES: Hele rommet blir et instrument når Stian Westerhus inntar Skien kirke i kveld.
 ?? FOTO: HELGE OTTESEN ?? NOE Å LYTTE TIL: Per Haraldsen (til venstre) og Tormod Klovning gleder seg til hele kirkeromme­t fylles med lyd.
FOTO: HELGE OTTESEN NOE Å LYTTE TIL: Per Haraldsen (til venstre) og Tormod Klovning gleder seg til hele kirkeromme­t fylles med lyd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway