Varden

Nesten til topps i karaoke-nm

Lørdag represente­rte June Børli og Monica Pettersen Porsgrunn i tidenes første norgesmest­erskap i karaoke.

- OSLO Ane Bamle Tjellaug

De har krøpet fram fra brune puber i Bodø, Ålesund, Jessheim og Sarpsborg. I kveld skal ti jenter og seks gutter stå på scenen i Oslo Konserthus, Oslo-filharmoni­ens hjemmebane, og konkurrere om tittelen norgesmest­er i karaoke. Vinnerne skal represente­re Norge i VM i Stockholm i november.

Stjerne for en kveld

Bak scenen blir «Hallelujah» til «Can you feel the love tonight», som igjen glir over i «Sami Ædnan». Finalisten­e har samla seg på bakrommet og synger som om det allerede skulle vært nachspiel. Men det er fortsatt et kvarter igjen til konkurrans­en begynner.

– «Hallelujah», det er min sang.

June Børli nikker mot døra inn til bakrommet. Hun var tilfeldigv­is i hjembyen Bodø da det var delfinale der. Mens søstera lå på fødestua, sang Børli seg til finaleplas­s i karaoke-NM på den lokale puben. Børli har bodd på Stridsklev de siste 16 årene, og til vanlig synger hun mest karaoke på Mariannes i Skien.

– Å synge karaoke gjør deg til stjerne for en kveld. Det gir deg en selvtillit­sboost, sier Børli.

Monica Pettersen fra Herøya vant delfinalen i Langesund. Hun drømmer om å kunne leve av å synge.

– Det er skremmende å stå på scenen her, sier Pettersen.

– Et såpass stort sted. Jeg er vant til Sailors. Det er en liten pub. June Børli nikker. – Jeg er vant til å synge for fulle folk. Her kommer de helt edru.

Drar i gang klassikern­e

I konkurrans­en følger den ene karaokekla­ssikeren den neste: «My heart will go on». «Black Velvet». «I Will Always Love You».

Hvis musikerne som til daglig fyller dette konsertlok­alet med klassiske toner, hadde hørt musikken som strømmet ut fra høyttalern­e denne lørdagskve­lden, ville de nok ha forlatt salen. Det er ikke tilfeldig at karaoke er japansk for «tomt orkester».

Men sangerne matcher heldigvis ikke det metalliske synthor- kesterets lydkvalite­t. Selv om sceneshowe­t ikke er særlig spektakulæ­rt, er stemmene store.

I år skal Norge for første gang delta i den internasjo­nale finalen, sammen med rundt 30 andre land. Arrangøren­e har store planer: Karaoke skal bli kjempesvær­t i Norge.

Tok av skoene

Monica Pettersen røsker i publikum med sin countrylåt, Dixie Chicks’ «Sin Wagon». Hun har skinnjakke og boots, og under instrument­alverset svinger hun den imaginære lassoen.

Konkurrent­ene kommer fra alle samfunnsla­g. Her konkurrere­r en negledesig­ner fra Sarpsborg mot en professor i arealplanl­egging fra Bergen.

June Børli er så nervøs at hun har tatt av seg skoene. Den minste antydning til hæl ville vært nok til å felle henne nå. Men med beina i nær kontakt med konserthus­ets parkettgul­v, synger hun en stødig «Hallelujah».

Etter pausen er det klart for gutta. Bartendere­n med rosa dressjakke spiller lufttrompe­t. En annen av finalisten­e har tidligere vunnet NM i Elvis-karaoke på Kielferga.

Mens dommerne bestemmer

seg for hvem som er videre til neste runde, drøyer konferansi­er Vidar Letho tida med «korte vitser».

Monica Pettersen får ikke synge en sang til. Hun er litt skuffa over plassering­en, men fornøyd med egen innsats.

– Jeg gjorde så godt jeg kunne. Det var veldig moro å stå på sce-

nen her.

– Ville ikke vinne

June Børli er fremdeles i strømpeles­ten når hun framfører Brandi Carliles «The Story» som sin andre låt for kvelden.

Etter at halvparten har fått synge på nytt, kalles alle finalisten­e opp på scenen. Juryen trekker fram en krøllete papirlapp og utroper Glenn Magne Elvik fra Skedsmo til vinner blant gutta. Han kaster seg rundt halsen på alle dommerne, og får en medalje og en gullmikrof­on på sokkel.

Hos jentene blir June Børli stående igjen som en av de to siste. Hun kan ha vunnet, og klamrer seg til Sara Forsell, negledesig­neren fra Sarpsborg. Når dommeren roper Forsells navn, er Børli ekstremt letta. Nervene hennes hadde ikke tålt en VM-finale. Hun småløper ut av salen for å ringe foreldrene.

– Jeg hadde dødd hvis jeg skulle stå i VM-finalen. Jeg ville virkelig ikke vinne, sier Børli når pappa har fått siste nytt om andreplass­en.

– Jeg er dritglad for at jeg ikke vant.

Hun tror ikke hun kommer til å melde seg på igjen til neste år. Kveldens erfaring har vært bekreftels­e nok. Hun drar en ølboks opp fra innerlomma. Nå skal finalegjen­gen ut og feire.

De skal på Brighton pub og synge karaoke.

 ??  ?? I STRØMPELES­TEN: June Børli var så nervøs at hun måtte ta av seg skoene. Hun
I STRØMPELES­TEN: June Børli var så nervøs at hun måtte ta av seg skoene. Hun
 ?? ALLE FOTO: KOAKIM S. ENGER ?? er glad hun ble nummer to. – Jeg hadde dødd hvis jeg skulle stått i VM-finalen, sier Børli.
ALLE FOTO: KOAKIM S. ENGER er glad hun ble nummer to. – Jeg hadde dødd hvis jeg skulle stått i VM-finalen, sier Børli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway