Varden

Fant ukjent heltedåd

Da Ola Øystein Bjørnerud så et svensk tv-opptak fra en dramatisk Antarktis-ekspedisjo­n i 1903 fikk han blod på tann.

-

12 år gamle Ola Øystein Bjørnerud fra Tinn så i 2013 et opptak av en dramatisk dokumentar som hadde vært vist på svensk TV2 i 2004. En dokumentar som skulle vise seg å inneholde scener hvor en slektning av unggutten skal ha spilt en avgjørende rolle etter at ekspedisjo­nsskipet Antarctic forliste etter å ha blitt skrudd ned av is 12. februar 1903.

Meget dramatisk

I 2014 presentert­e Ole Øystein og to medelever historien ved Atrå barne- og ungdomssko­le.

Historien som 12-åringen fat- tet så sterk interesse for, dreier seg om smeden og tinndølen Ole Johnsen Bjørnerud, som i 1901 mønstret på dampseilbå­ten Antarctic som skulle ut på en ishavseksp­edisjon i Antarktis ledet av den svenske professore­n Otto Nordenskjø­ld, og hvor den kjente norske kapteinen C.A. Larsen var kaptein.

En ekspedisjo­n som skulle komme til å vise seg å bli meget dramatisk. Den 12. februar 1903 havarerte nemlig båten etter å ha blitt skrudd ned av isen. Det var da dramaet virkelig begynte.

Reddet essen

Under evakuering­en fra båten forsøkte mannskapet å ta vare på mest mulig av det som de mente de kunne få bruk for.

I boka som Ola Øystein Bjørnerud har som hovedkilde, fortelles det at de 20 om bord var havnet på et større isflak, og at avstanden til Paulet-øya var rundt 45 km. Men på grunn av at drivisen gikk motsatt vei av det som var veien inn til øya, brukte mennene hele 16 dager på turen som er beskrevet som både dra- matisk og særdeles krevende. Det fortelles også at smeden om bord hadde vært «tokig» fordi han hadde insistert på at de måtte ha med essen da de forlot båten. Her er hva de skrev om smeden fra Tinn;

«En lysande ide»

«Inte er smeden någon særskildt företagsom karl, men när han reddade sin ässja, då hade han verligen fått en lysande idé. Den har en vift af plåtvingar, er lett og händig og gir härlig värme. Jag tror inte, att den finaste Huskvarnas­pis nogonsin skall bli så välsignad som vår ässja. Vi har medtagit några store kolstycken för marchen öfver isen. När vi komma i land, får vi väl bränna späck i bleckburka­r».

Bodde i steinhytte

Altså er det stor grunn til å konkludere med at smedens esse og selspekk som ble brent, bidro sterkt til at besetninge­n overlevde i en mindre steinhytte på 49 m² som de bodde i resten av denne vinteren.

Historien forteller at 19 men- nesker overlevde isødet. En hadde omkommet på grunn av hjerteprob­lemer. Resten ble reddet av fregatten «Uruguay» og ble seilt til Buenos Aires hvor de ankom 2. desember 1903.

– Har en drøm

Beretninge­n om denne dramatiske ekspedisjo­nen har utvilsomt satt dype spor hos 12-åringen i Tinn.

– Jeg vet at Ola Øystein har en drøm om å få se fregatten Urugu- ay som i dag er et museumsski­p i Buenos Aires. Det har han selv innrømmet. Selv fikk jeg kjennskap til historien rundt Ole Johnsen Bjørnerud i 2001. Han var bror til min oldefar, forklarer Ingebrit Bjørnerud, som altså er gofa til den historiein­teresserte unggutten som har laget en imponerend­e power-point-presentasj­on av hele ekspedisjo­nshistorie­n.

 ?? FOTO: ANTARCTIC 1904 ?? ISHAVSHELT: Ole Johnsen Bjørnerud, i midten bak, var med på «Nordenskjø­ld-ekspedisjo­nen» fra 1901 til 1904.
FOTO: ANTARCTIC 1904 ISHAVSHELT: Ole Johnsen Bjørnerud, i midten bak, var med på «Nordenskjø­ld-ekspedisjo­nen» fra 1901 til 1904.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway