Varden

Petter reddet sommeren

Det er ikke alltid de som har mest som gir mest

- Lena Beathe Arneberg lena.beathe.arneberg@varden.no

Da Petter Holm så den vanskeligs­tilte familien på TV, husket han en tøff tid han hadde selv. 51-åringen hadde spart penger til oppussing, men besluttet å heller spandere Syden-tur på dem.

Snart reiser småbarnsfa­milien på en Kreta-tur til en verdi av 27.000 kroner på Holms regning. – Han er helten i vårt liv, sier familien Fjærdingby.

Det var mens han så på nyhetene på TV2 at det skjedde noe med Petter Holm.

Innslaget på skjermen handlet om sommertilb­udene til familier som lever under fattigdoms­grensa. En av dem som sto fram var familien Fjærdingby fra Rælingen kommune.

De to uføretrygd­ede foreldrene Kai Tore og Tone Beathe fortalte at pengene ikke strakk til, at de ikke hadde råd til å ta med sin fire år gamle sønn Elias på ferie. Deres største ønske var å få plass på Frelsesarm­eens feriekolon­i.

Lå etter med huslånet

TV-reportasje­n traff Holm rett i nerva.

– Jeg husker tilbake i 1986, da jeg ble permittert på dagen. Det var en tøff periode i livet, hvor jeg lå halvannet år på etterskudd med huslånet.

Det er forferdeli­g å føle at man ikke klarer å forsørge familien sin, sier Holm, som har vært uføretrygd­et siden 1998.

Han bor i Hovenga i Porsgrunn med kone og to barn. Holm hadde spart penger til å bytte kledning på den ene husveggen og pusse opp inngangspa­rtiet i boligen.

Men nå hadde han funnet noe mer meningsfyl­t å bruke pengene på.

– Jeg satt der og tenkte mens jeg så på: Her kan jeg jo slå to flu- er i ett smekk. Jeg kan gi denne familien en tur til Syden, og dermed samtidig gi plass til en annen familie på feriekolon­ien, forteller Petter Holm.

Gråt da telefonen kom

Han tok kontakt med Frelsesarm­een etter å ha sett familien på TV.

– En av de første tingene de spurte om var hva jeg drev med. Jeg fortalte om min situasjon. Da fikk jeg i svar at mennesker med langt mer midler enn meg ikke var villige til å gi en sånn sum, fortsetter han.

I utgangspun­ktet ønsker organisasj­onen at gavene skal komme flere til gode. Men Holm hadde fått forkjærlig­het for familien Fjæringby.

– Noen ganger vil man bare gi med hjertet, sier han.

Hos familien Fjæringby ble alt snudd på hodet da telefonen kom. Tone Beathe tok den, men gråt så mye av glede at ektemannen måtte ta over samtalen.

– Det er som å vinne i Lotto. Vi trodde først det var en spøk, forteller Kai Tore Fjærdingby.

Reiser til Kreta

Allerede i slutten av august får Elias (4) og foreldrene dra en uke til Kreta på Petter Holms regning. 20.000 kroner fikk de i reisebudsj­ett. Og ikke nok med det. Porsgrunn-mannen gir familien i tillegg 7.000 kroner i lommepenge­r. Til sammenlign­ing får Holm utbetalt 20.000 kroner i måneden i uføretrygd.

– Han er en helt i våre liv. Og vi håper å kunne møte han så vi kan takke han, sier Kai Tore.

Hjemme i Porsgrunn titter Petter Holm på veggen som skulle vært pusset opp.

– Det er ikke så farlig. Vi får bare ta det neste år i stedet.

 ?? FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ??
FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG
 ??  ?? GIVERGLEDE: Månedlig får han 20.000 utbetalt i uføretrygd. Denne sommeren besluttet Petter Holm (51) å bruke totalt
GIVERGLEDE: Månedlig får han 20.000 utbetalt i uføretrygd. Denne sommeren besluttet Petter Holm (51) å bruke totalt
 ??  ?? REISER SNART: Kai Tore, Elias (4) og Tine Beathe reiser til Kreta i slut-
ten av august.
REISER SNART: Kai Tore, Elias (4) og Tine Beathe reiser til Kreta i slut- ten av august.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway