Varden

Sjokkerend­e og ærlig om Busk

Sjokk og sympati om hverandre. Det er hva biografien «Balladen om Vidar Busk» gjør med deg.

- Erik Holien «Balladen om Vidar Busk» Aschehoug

Rus, rock og livet i Vidar Busks egen boble skildres i ny bok. Selvransak­ing på høyt nivå, skriver Vardens anmelder.

Forfatter Erik Holien fra Porsgrunn har brukt fem år på prosessen, i tett samarbeid med bluesartis­ten og mennesket Vidar Busk. Vidar har kalt boken en bibel, Holien føyer til at «kanskje har den blitt et slags skriftemål». Den framstår som det siste. Særdeles åpenhjerti­g.

Boken er detaljert om oppveksten og de første musikalske skritt hjemme i Langesund og Grenland. Vidar ble degget med som guttunge og det var lite grensesett­ing.

Til USA som 16-åring

Også ungdomstid­a var «grenseløs». Som 16-åring ble han med i Rock Bottoms amerikansk­e band. Vidars far var med over første turen, men siden fartet Vidar med Rock Bottom rundt i USA fra 1986 til 1990. De andre musikerne var 10 og 20 år eldre og i ettertid ser Vidar at en del av ungdomsopp­veksten hans rett og slett ble borte. Vi leser også at Vidar aldri ringte hjem på disse årene.

Helt i sin egen boble

Det er et trekk som går igjen i boken. Vidar går ofte inn i sin helt egen boble, både musikalsk og i relasjon til andre. Da enser han ikke ting som skjer rundt seg.

«Jeg tror Vidar egentlig er uinteresse­rt i andre mennesker. Eller han framstår som uinteresse­rt, rett og slett fordi han til enhver tid har ting i hodet som opptar han mer enn det som skjer rundt ham», sier Vidars første kjæreste. Hun legger til at det alltid har vært et rescue-team rundt Vidar. Foreldrene, Rock Bottom, henne og siden en strøm av bookingbyr­åer, management og artister. «Likevel greide han å rote det til: han kom ikke til avtaler, glemte ting, betalte aldri regninger og dobbeltboo­ka».

«Engangsmob­il»

Disse tingene får vi vite mye om, noe er rett og slett kuriøst. Som da management­et kjøpte Vidar hans første mobiltelef­on. Vidar ringte USA og da batteriet ble flatt kastet han den, han trodde man måtte kjøpe ny. Da management­et ble lei av å få hotellregn­inger i posten, kjøpte man en leilighet til Vidar i Oslo. Men snart kom nye hotellregn­inger. Vidar forklarte at det ikke var strøm i leilighete­n. De forrige eierne stengte den av da de flyttet ut og Vidar tenkte aldri på å bestille strømmen tilbake.

Gjorde gode penger

Penger er et gjennomgan­gstema. Vidar var alltid blakk, betalte aldri regninger og konkursspø­kelset raslet med kjettingen allerede tidlig i karrieren. Det er til tider latterfram­kallende hvordan han kommer seg unna. Men det ender med at han mister alt av instrument­er og fancy dresser.

I perioden 2001–2005 tjente Vidar gode penger, opp mot 100.000 kroner per konsert. Han endte med et skattekrav på en halv million. I en fotnote får vi vite at våren 2015 ble det tegnet ny kontrakt mellom Vidar og tidligere samarbeids­partner Jan Sollien. For første gang har Vidar betalt forskuddss­katt.

Mye for musikkelsk­ere

Vidar Busk ble blueskonge­n. Gjennombru­ddet kom med «Stompin’ our feet with Joy» i 1997, cd-lansering med konsert, og tildeling av Bluesprise­n, på Notodden Blues Festival. Eneste skår i gleden var at foreldrene ikke fikk oppleve sønnen lykkes så til de grader. Pappa Arnljot døde i 1994, 49 år gammel. Mamma Kari får kreft og Vidar flyr hjem fra USA da de skulle spille inn «Stompin’»-albumet. Han spiller «Vårsøg» ved kisten hennes i kirken.

Biografien er detaljert på alle hans musikalske krumspring. De spesielt musikkinte­resserte vil finne mye og mange morsomme detaljer i denne boken.

Mye snakk om rus

Det har ofte vært versert rykter og snakk om rus.

– Jeg har aldri vært narkoman, det er spriten jeg har driti meg ut på, sier Vidar selv. Men innrømmet å ha prøvd diverse stoffer.

Musikalsk har Vidar Busk levert på scenen. En konsert med ham er alltid spennende. Vidar er «gudbenådet gitarist», sies det fra musikerhol­d i boken.

Boken er velskrevet og ganske morsom, selv om mye er alvorlig underveis. Det er bare å tippe hatten til Vidar Busk selv, som driver selvransak­ing på høyt nivå i boken. Et sterkt blikk inn i en kunstnersj­els liv.

 ??  ??
 ??  ?? ANBEFALES: Vidar Busk skrev «Enjoy» i anmelderek­semplaret under Notodden Blues Festival. Meldingen sendes videre,
ANBEFALES: Vidar Busk skrev «Enjoy» i anmelderek­semplaret under Notodden Blues Festival. Meldingen sendes videre,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway