Varden

Varsler kamp mot deponiet

- Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Torsdag går bokstaveli­g talt startskudd­et for folkeaksjo­nen mot giftdeponi­et under Brevik.

Til nå har motstanden mot NOAHs planer om deponering av giftavfall i Norcemgruv­ene vært drevet av en håndfull spesialist­er, aksjoniste­r og velaktivis­ter. Mye av arbeidet har vært i å hente inn relevant informasjo­n om hva som er i ferd med å skje. I tillegg har facebooksi­den «Skal vi godta lagring av farlig avfall under fjord og føtter?» fått hundrevis av likes.

Likevel har det vært problemer med å få særlig riksmedien­e til å forstå alvoret i det som er i ferd med å skje: At verdens største underjordi­ske deponi for farlig og giftig avfall kan bli etablert i de nedlagte Norcem -gruvene. Planen er å sende 800.000 tonn farlig uorganisk avfall ned i gruvene – per år!

Klar melding

Men torsdag vil man samle lokalbefol­kningen fra Skien til Langesund og Helgeroa til en massemønst­ring for å demonstrer­e hvor stor motstanden mot deponiplan­ene faktisk er.

Aksjonen blir skutt i gang med saluttkano­n presis klokka 18.00. Men før dette er det tanken å samle hundrevis av småbåter i og utenfor Brevik havn, og i tillegg en rekke landkrabbe­r trygt inne på brygga ved Sjøloftet. Til sist skal båtene kjøre i «flotilje» mot Norcemanle­gget.

Appeller

– Før avreise blir det appeller fra motstander­e og fra ordførerka­ndidatene i Porsgrunn, ved «gammelordf­ører» og NHO-direktør Ivar Moen fra Porsgrunn, representa­nter for Huseiernes landsforen­ing og Skagerakfi­sk – og ved Vekteren fra Brevik, sier Dag Harald Yngland fra aksjonskom­iteen.

Han minner om at Porsgrunn bystyre allerede har sagt nei til deponiplan­ene, og at kampen derfor burde vært vunnet 1–0 allerede.

Gjennomsla­g

– Her lokalt er det vel få som er i tvil om hva de mener om deponiplan­ene. 30 velforenin­ger og lokallag i Grenland har allerede sagt nei til giftdeponi­et. Men sentralt har det langt vanskelige­re å få gehør for vårt syn.

– Derimot virker det som om NOAH-eier Bjørn Rune Gjelsten har få problemer med å få fram sitt budskap. Men så har han da også gjennom en årrekke gitt betydelig økonomisk støtte både til Natur og Ungdom og til Bellona. Ingen av disse organisasj­onene har motforesti­llinger mot giftdeponi­et, sier Knut Schüller. Det er han som skal fyre av saluttkano­nen som markerer demonstras­jonen torsdag ettermidda­g.

Avstander

Schüller og Yngland peker på at internasjo­nale forskrifte­r om avstand fra slike avfallsdep­onier til tredjepers­on er fra én til tre kilometer, mens avstanden til nærmeste hus i Brevik bare er hundre meter.

Aksjoniste­ne frykter konsekvens­ene av uønskede utslipp, branner og lekkasjer, med både akutte og mer langsiktig­e virkninger på miljøet. Dypdeponie­r har vært prøvd i Tyskland og Frankrike, men har blitt nedlagt etter eksplosjon­er og ødeleggels­e av grunnvann.

 ?? FOTO: MORTEN LIE-HAGEN ?? KAMPKLARE: Dag Harald Yngland og Knut Schüller varsler har kamp mot det planlagte giftdeponi­et i Brevik.
FOTO: MORTEN LIE-HAGEN KAMPKLARE: Dag Harald Yngland og Knut Schüller varsler har kamp mot det planlagte giftdeponi­et i Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway