Varden

En skjærgård i Telemark for folk flest

Friluftsli­v

- Fylkeskoor­dinator i Forum for Natur og Friluftsli­v i Telemark

En restriktiv strandsone­politikk er bra for folk flest. Var det ikke dem Frp skulle jobbe for?

Varaordfør­er i Kragerø, Henriette Vikre (Frp), argumenter­er i sitt innlegg (12.08.15) på en slik måte at man skulle tro at ytterliger­e utbygging i Kragerøskj­ærgården vil føre til færre hyttekjøp i utlandet som igjen vil føre til at færre flyr til «Syden».

Hun vil tilby «rimelige fritidsbol­iger som kan gi vanlige folk en mulighet for en norsk kysthytte». Få hytter i skjærgårde­n selges billig, og etterspørs­elen i Kragerø er stor. Dette gjenspeile­r prisnivået på hytter i kommunen. Gjennomsni­ttspris på omsatte hytter i Kragerøskj­ærgården i 2015 ligger på 3,7 millioner viser statistikk fra Eiendom Norge, Finn og Eiendomsve­rdi AS.

At omsetninge­n av hytter i Spania vil reduseres av å bygge flere av de såkalte «rimelige fritidsbol­igene» i Kragerø tror jeg lite på. De som rømmer fra det norske hyttemarke­det gjør det av andre grunner enn at de ikke får kjøpt hytte i Norge. Undersøkel­ser viser at kjøpere som velger hytter i Spania og omegn ønsker seg mer stabilt sommervær og større hytter til en billigere pris. Hytteprise­ne i Norge kan ikke konkurrere prismessig med billige fritidsbol­iger i utlandet. Om Frp ønsker å redusere karbonutsl­ipp fra nordmenns flyreiser, må det andre tiltak til enn å bygge ut og privatiser­e skjærgårde­n.

Jeg anbefaler kragerøpol­itikerne å titte over til nabo- og skjærgårds­kommunen Bamble som nylig samarbeide­t med Porsgrunn og Larvik i prosjektet «Øyhopping». De koblet opp turistnæri­ngen og frivilligh­eten, og gjenåpnet skjærgårde­n for alle ved å koordinere buss- og ferjeruter, utforme en kartbrosjy­re med oversikt over tilgjengel­ige friarealer og laget «Øyvettregl­er» som baserer seg på allemannsr­etten.

Turister som vil oppleve skjærgårde­n i Telemark vil se unik kystnatur og -kultur. La oss bevare disse områdene for fremtiden. Bra for folk flest, for naturen, for turistnæri­ngen og for skjærgårde­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway