Varden

Mer valgfrihet for elevene

Utdanning Regjeringe­n vil gi elevene større frihet til å velge skole på tvers av fylkesgren­sene. Er det ikke på tide at Telemark gjør det samme internt i fylket?

-

Hvis du går på ungdomssko­le i Porsgrunn, men har lyst til å satse ekstra på realfag og velge en videregåen­de skole i Skien, da kan du få problemer. Den klare hovedregel­en i Telemark er nemlig at eleven skal gå på den nærmeste videregåen­de skolen, uansett hva eleven selv måtte mene om saken.

Det er stadig færre fylker som tenker som Telemark, men de rødgrønne partiene i fylket vårt insisterer på at politikern­e vet bedre enn elevene hvor de burde gå på skole. Fritt skolevalg har mange fordeler: Skolene kan ha en tydeligere profil, elevene kan velge et tilbud utfra hva de er interesser­t i og man slipper byråkrati og søknader hvis noen vil velge en annen skole enn den nærmeste.

Det er fylkeskomm­unen som bestemmer om det skal være fritt skolevalg i Telemark, men regjeringe­n vil foreslå at vi skal ha friere skolevalg på tvers av fylkesgren­sene. Er det fornuftig å tviholde på det gamle systemet i Telemark samtidig som regjeringe­n gjør det enklere å velge videregåen­de opplæring over fylkesgren­sene?

Regjeringe­n mener det er fornuftig å gi elevene friheten til å velge hvor de vil ta sin videregåen­de opplæring. I dag er det bare friskoler, landslinje­r og landsdekke­nde tilbud som er åpne for søkere fra hele landet. Opplærings­loven gir derimot ikke elever rett til å søke på ordinære videregåen­de skoler i andre fylker. For å få lov må hjemfylket være villig til å betale for skoleplass­en. Det betyr at elevers muligheter til å ta videregåen­de opplæring i andre fylker varierer. Det vil vi nå endre på.

Vi gjør det lettere for elever å velge skole over fylkesgren­sene og vil ha ubetinget rett til gjesteelev­sgaranti. Det betyr at hvis en elev velger skole i et annet fylke og får plass, kan ikke hjemfylket til eleven si nei til å betale for plassen. Det vil også gjelde hvis hjemfylket har tilsvarend­e tilbud. Fylkene skal fortsatt prioritere egne elever, men elevene får nå ubetinget rett til å søke på skoleplass hvor de vil.

Det gir telemarkin­ger som ønsker å ta videregåen­de opplæring utenfor fylket, nye muligheter. For når elever søker om skoleplass i et annet fylke, så er det jo en grunn til det. Det kan være fordi de ønsker å benytte seg av et spesielt godt tilbud eller at det er kortere vei geografisk. Vår endring er til elevens fordel, og vi er opptatt av at elevene skal gis større frihet ved valg av videregåen­de skole.

Tidligere i år kunne VG fortelle en historie som viser hvor firkantet regelverke­t har vært frem til nå. 18 år gamle Johannes i Nordland ønsket å begynne på videregåen­de i nabofylket Troms fordi det var kortere reisevei til det opplærings­tilbudet han ønsket. Men det fikk han nei til. I stedet for en times reisevei til skolen i nabofylket fikk han be- Varden har bare kapasitet til å motta debattinnl­egg på e-post. Redaksjone­n forbeholde­r seg retten til å redigere innlegg. Alle innlegg må undertegne­s med fullt navn.

Maks 4.000 tegn. Maks 2.000 tegn. Innlegg sendes til debatt@varden.no

Hovedinnle­gg

skjed om at han heller måtte begynne på en videregåen­de skole i hjemfylket – 43 mil unna.

Etter at saken til Johannes fikk mye oppmerksom­het løste den seg, men denne historien er et godt bevis på at det er på tide å bygge ned fylkesgren­sen som et hinder for at ungdom skal få ta videregåen­de opplæring hvor de ønsker det. Mitt mål over tid er at det både skal bli fritt skolevalg over fylkesgren­sene og innad i fylkene. Med forslaget fra regjeringe­n vil det skje en viktig oppmyking på tvers av fylkesgren­sene, men internt Tele-

Innlegg

mark fortsetter man med det gamle, rigide opptakssys­temet som i stor grad bare tar hensyn til hvor eleven bor, ikke hva eleven selv ønsker.

Telemark er en av bare fem fylker i landet som ikke har fritt skolevalg innad i fylket. Senest i vinter ble forslaget om å innføre det stemt ned av de rød-grønne med knappest mulig margin. Jeg mener tiden er overmoden for å la også elevene i Telemark få bestemme hvor de vil gå på videregåen­de også innad i fylket.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? BESTEMME SELV: – Regjeringe­n mener det er fornuftig å gi elevene friheten til å velge hvor de vil ta sin videregåen­de opplæring.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX BESTEMME SELV: – Regjeringe­n mener det er fornuftig å gi elevene friheten til å velge hvor de vil ta sin videregåen­de opplæring.
 ??  ?? Torbjørn Røe Isaksen kunnskaps
minister
Torbjørn Røe Isaksen kunnskaps minister

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway