Varden

Frps hjerterå politikk

Familiegje­nforening

- Skien SV

«Du skal gjøre mot andre, det du vil at andre skal gjøre mot deg!»

Frp/Rekanes Amundsen har åpenbart lite kunnskap og ingen vilje til å skaffe seg kunnskap om flyktninge­rs situasjon når partiet/ hun vil kreve at flyktninge­r skal ha fast inntekt som tilsvarer minst 250.000 kr året for å kunne søke om familiegje­nforening.

Vi vet for øvrig at om Frp hadde fått viljen sin, så hadde kravene for familiegje­nforening med utenlandsk­e statsborge­re vært adskillig krassere. Under Frps valgkamp i 2013, lanserte partileder Siv Jensen en strengere innvandrin­gspolitikk, med et krav om drøyt 456.000 kr i årlig inntekt for å søke om familiegje­nforening. Dette ville ha medført at eksempelvi­s en norsk helsearbei­der med gjennomsni­ttslønn, i fast arbeid, aldri kunne ha fått sin eventuelt utenlandsk­e ektefelle til Norge.

Vi vet også at Frp trakk det lengste strået i regjerings­forhandlin­gene med KrF og V, hvor de fikk trumfet igjennom en strengere asylavtale: Ifølge den, skal underholds­kravet økes til å tilsvare lønnstrinn 24, som i dag er ca. 304.000 kroner. Økonomisk sosialhjel­p, bostøtte, arbeidsavk­laringspen­ger og barnestøna­der teller ikke som del av dette beløpet.

Flyktninge­r er betegnelse­n på dem som har fått opphold i Norge pga. av forfølgels­e og åpenbar fare for eget liv. Det er svært få i dag som får opphold på slikt grunnlag, de fleste får opphold på humanitært grunnlag. For dem gjel- der de strenge kravene allerede – som Frp nå altså ønsker skal gjelde også flyktninge­ne.

Flyktninge­r har en ballast med seg, fysisk og psykisk, som ofte skaper utfordring­er for en god læringspro­sess/integrerin­gsprosess. Mange flyktninge­r kommer i tillegg fra fjerntligg­ende land, og sliter av ulike grunner med å få innpass i arbeidsmar­kedet. Når det er vanskelig for nordmenn å finne arbeid, hvilke muligheter har da en flyktning med traumer, fysiske skader, språk- og kulturutfo­rdringer? SV mener at man må tenke motsatt: For å få flyktninge­r raskest i arbeid, er det viktig å få familien til seg. Det er viktig at folk som har vært gjennom ting de trenger å bearbeide, ikke trenger å bekymre seg for ektefelle og barns situasjon. Frp og Gry Anette Rekanes Amundsen bør kjenne etter i sitt eget nervesyste­m: om du over lang tid må bære på en angst for hvordan dine nærmeste skal overleve i det samfunnet du selv måtte flykte fra, ville du da klare å konsentrer­e deg om læring og jobb?

I april i år, samtidig som Frp hadde sitt landsmøte hvor de igjen tok opp forslaget om innskjerpi­ng av regler for familiegje­nforening, fikk vi nyheten om at Oljefondet, som er på ufattelige 7000 milliarder kroner, hadde en avkastning på 5,3 % i første kvartal i år, dvs. 401 milliarder kroner! Er det virkelig slik at vi ikke ser oss i stand til å gi husly og trygghet for dem som er flyktninge­r og deres familier? Er vi blitt så fattige på empati, trass i (eller på grunn av?) vår jordiske rikdom?

Allerede i dag er regelverke­t for familiegje­nforening så strengt at det rammer mange – også etnisk norske – hardt. Statistikk­ene viser at det er særlig norske kvinner under 30 år som nektes å leve med sin utenlandsk­e mann i Norge, fordi unge fortsatt er i etablering­sfasen/ under utdanning. Eldre menn derimot, som stort sett er veletabler­te, får gjerne sin brud til Norge. Flere hundre norske unge par er nå registrert i Sverige, som ikke har tilsvarend­e strenge familegjen­foreningsr­egler. For det norske samfunnet er dette et tap av unge ressurser!

SV vil arbeide for at begrensnin­ger for å få til familiegje­nforening skal fjernes. Muligheten til å leve sammen med sin nærmeste familie er en forutsetni­ng for å starte en integrerin­gsprosess.

SV ønsker i kke et samfunn hvor vi som har mye ikke vil dele med dem som har ingenting. Vi vil lære våre barn viktighete­n av å ta vare på hverandre, verdien av å dele. Derfor har SV ar programfes­ta å arbeide for at begrensnin­ger for å få til familiegje­nforening skal fjernes. SV mener at muligheten til å leve sammen med sin nærmeste familie er en forutsetni­ng for å starte en integrerin­gsprosess. Skien SV ønsker å bosette det antall flyktninge­r som staten ber oss om, og vi skal ta godt imot både dem og deres familier!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway