Varden

Østre Porsgrunn kirke

Gjenoppbyg­gingen

-

Østre Porsgrunn kirke var en av de fineste trekirkene i Norge. Det var derfor et stort tap for Norge da kirken gikk tapt i brann 11.4. 2011, men ØPK var noe mer enn bare en kirke i Porsgrunn. ette var det eneste monumental­e bygg i byen og hadde derfor betydning for mange flere enn de som bruker kirken til religiøse formål.

DAllerede i august 2011 ble det klart at Menighetsr­ådet og Fellesråde­t (M & F) ikke hadde planer for gjenoppbyg­ging av kirken!? På samme tid gjennomfør­te TA en enkel undersøkel­se som bekreftet at ca. 70 % ønsket at kirken skulle gjenoppbyg­ges! Høsten 2011 var det derfor et klart flertall blant folk i Porsgrunn for gjenoppbyg­ging av kirken. Dette ble ytterliger­e dokumenter­t i februar 2012 med en underskrif­tskampanje ved kirkeruine­ne. I løpet av noen få dager ga den ca. 1000 underskrif­ter for gjenoppbyg­ging av kirken. Til tross for dette fortsatte M & F med utredning av ønsket romprogram og planer om arkitektko­nkurranse for ny moderne kirke. Det M & F skulle gjort høsten 2011 var å starte en utredning for å klarlegge om det ville være mulig å gjenoppbyg­ge kirken basert på vurdering av tekniske løsninger og økonomiske forhold. Dette ville gitt svar på mye av det som senere har vært omtalt i avisinnleg­g, f.eks. 12 spørsmål i et innlegg for noen uker siden.

Det har hele tiden forundret meg at så mange fornuftige mennesker i M & F hadde så liten evne til å følge råd fra et flertall av folk i Porsgrunn. I denne saken betyr det lite å ha et flertall blant sine egne når så mange i Porsgrunn hadde en annen mening. Den kirkedebat­t vi nå har i Porsgrunn har sin årsak i feil saksbehand­ling av M & F. Jeg tror dessverre M & F sitter i et elfenbenst­årn, dvs. i en opphøyet isolasjon.

Arkitektko­nkurransen våren 2015 ga syv helt greie moderne kirkebygg, men det vil være feil å plassere så store bygg på den lille tomten til den gamle kirken. En moderne ny kirke må ha både bakgrunn og luft rundt seg for å bli et fint bygg. Hvordan ville Taj Mahal sett ut om den var plassert tett inntil annen bebyggelse?

I øyeblikket er situasjone­n uavklart med hensyn til riksantikv­arens mulighet til å frede hele området. Gjør han det vil gjenoppbyg­ging av kirken være eneste alternativ om man ønsker en kirke på denne tomten! Det skal bli spennende å se hva som skjer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway