Varden

DET HENDTE

-

Han ble døpt William Jefferson Blythe III.

1946

William Jefferson Blythe III, bedre kjent som Bill Clinton, ble født i den lille byen Hope i Arkansas. Faren var en omreisende salgsmann ved navn William Jefferson Blythe Jr., som omkom i en bilulykke tre måneder før Bill ble født. Moren, Virginia Dell, giftet seg på ny med bilforhand­leren Roger Clinton i 1950.

Femten år gammel endret Bill formelt navn til Clinton som en gest til stefaren. I selvbiogra­fien «My Life» (2004) skildrer Clinton stefaren som en alkoholise­rt gambler og koneplager. Bill Clinton var president i USA fra 1993 til 2001. Hans barndomshj­em i Hope står oppført i det offisielle registeret for bevaringsv­erdige steder i USA, National Register of Historic Places.

1960

Romhundene Belka og Strelka ble skutt opp i rommet med den sovjetiske satellitte­n Sputnik 5. De to hundene hadde selskap av en grå kanin, 42 mus, to rotter og et ukjent antall fluer. Hundene og deres medpassasj­erer sirkulerte 17 ganger rundt kloden, før de alle landet trygt på jordskorpe­n igjen.

Eksperimen­ter med hunder var et sentralt ledd i det sovjetiske romprogram­met i 1950- og -60-årene. Til sammen 57 hunder skal ha vært involvert i programmet, hvorav de fleste overlevde eksperimen­tene. Den mest berømte er utvilsomt blandingsh­unden Lajka, som ble fanget som løshund i Moskvas gater, og sendt opp i rommet i november 1957. Til forskjell fra Belka og Strelka kom Lajka ikke levende fra turen, men døde trolig av overopphet­ing og ble det første dødsoffere­t i romfartens historie. Forkommen og forslått ble kattungen funnet av Pål Berg fra Nesodden, et døgn etter at den hadde blitt slengt utfor stupet ved Rjukanfoss­en. Nå er Pernille lykkelig gjenforent med Annette, mens politiet trolig kan vente seg en smekk fra statsadvok­aten for brudd på dyrevernsl­oven.

Ble rikskjendi­s

Det var 19-årige Pål Berg fra Nesodden som fant kattungen da han var på besøk på Rjukan. Han hørte puslete mjauing fra et rør, og skjønte at noe var på ferde. Veslepusen dukket frem i en ynkelig forfatning. Den bar tydelig preg av slag, og hadde vondt for å gå.

Byråkratar hos Norges Vass-

 ??  ??
 ??  ?? IKKE CLINTON:
IKKE CLINTON:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway