Varden

Skildrer død og kjærlighet

Aktiv dødshjelp er tema i kinoklare «Stille hjerte». Men selv mener Oscarvinne­r Bille August (66) at han har laget en kjærlighet­sfilm.

-

Over en kvart million mennesker har sett «Stille hjerte» på kino i Danmark siden november i fjor. Fredag inntar den Norge, etter også å ha vunnet Bodil-kritikerpr­is og høstet 20 minutters trampeklap­p under tjuvpremie­ren i San Sebastián.

Alvorlig sykdom

– Jeg synes først og fremst det er et drama om relasjoner, en historie om å miste noen og en kjærlighet­shistorie, sier han.

Priser Nørby

Skjønt, på mange vis er det en Når dette leses, befinner han uortodoks «crowd pleaser» veseg på Den norske filmfestiv­ateranregi­ssøren Bille August len i Haugesund med Nørby ved har levert. Utgangspun­ktet for sin side. De to går langt tilbake. handlingen er at en aldrende I 1992 samarbeide­t de på Bergkvinne med muskelsvin­nlidelman-baserte «Den gode viljen». sen ALS samler sine nærmeste August benytter anledninge­n rundt seg for å ta farvel. Assistil å berømme sin 80-årige stjertil tert barnav legeektema­nnenog barnebarns fortvilels­in ne.–– og Jeg har stor hengivenhe­t for se – ønsker hun å avslutte tilvæGhita. Noe av det som betegner relsen selv. hennes skuespille­rkunst, er at

August vil imidlertid ikke hun tør så mye. Hun trenger være med på at det er en film dypt inn i karakteren­e sine og om aktiv dødshjelp. innehar enorm sensitivit­et. Hun er en av våre største skuespille­re. Videre benytter han anledninge­n til å slå et slag for hjemlig dansk filmpoliti­kk, vel vitende om at vår egen har vært gjenstand for debatt på festivalen under kulturmini­ster Thorhild Widvey.

– Dansk film og danske TVserier har gjort det bra. Det er fordi man konsekvent har insistert på å satse penger. Det er med på å høyne nivået og det, så det er skapt en eksportvar­e.

August skal ha sin del av æren for det siste. Han har jobbet internasjo­nalt med filmer som «Åndenes hus», «Les Misérables», «Goodbye Bafana» og «Night Train to Lisbon». (NTB)

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? FARVEL: Tre generasjon­er samles for å ta farvel med matriarken Esther, spilt av Ghita Nørby (i midten), i publikums- og kritikervi­nneren «Stille hjerte».
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX FARVEL: Tre generasjon­er samles for å ta farvel med matriarken Esther, spilt av Ghita Nørby (i midten), i publikums- og kritikervi­nneren «Stille hjerte».
 ??  ?? SAMARBEID: Ghita Nørby i samtale med regissør Bille August på settet til «Stille hjerte».
SAMARBEID: Ghita Nørby i samtale med regissør Bille August på settet til «Stille hjerte».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway