Varden

Minnes Per Elsdorf

Per Elsdorf bodde i Porsgrunn og hadde atelier i Skien, men hjertet var i Kragerø, der han vokste opp. Han døde tidligere i år og får nå minneutsti­lling i tre helger framover.

-

STARTER LØRDAG:

– Per Elsdorf var ofte i Kragerø, og hos oss på Skarbo hadde han også atelier en periode. Vi vil prøve å variere utstilling­en med å stille ut noen av Pers saker innimellom bildene. Vi regner med å bruke hele galleriet, pluss et par rom i tillegg, sier malerinnen Gunny Brørby som sammen med flere andre arbeidende kunstnere har gjort tidligere Skarbo skole om til kultursent­er.

– Det er hyggelig at kommunen kan være med og hedre denne kunstneren, som absolutt har satt spor etter seg i Kragerø, sier kultursjef Harald Bothner.

Vokste opp i Kragerø

Per Elsdorf har satt spor etter seg med skulpturer: Kragerøter­na på skipsbauge­n som står i rundkjørin­ga innerst ved Blindtarme­n ble laget til fakkelstaf­etten før OL på Lillehamme­r, Edvard Munch-statuen på Skrubben,og Theodor Kittelsens Pesta-figur ved Skåtøy kafé og galleri.

Som guttunge ble han bare kalt «Per på kino’n», siden han var sønn av vaktmester­en på Kragerø Biograf. Oppvekstka­merat og siden markedsfør­ingsmann Kalle Kristiense­n som bodde i nabohuset, har skrevet en fyldig brosjyre til minneutsti­l-

OFTE I KRAGERØ:

lingen. Der tar han for seg Pers kunstnerhi­storie, og legger ikke skjul på at Per flyttet fra Kragerø fordi han ikke fikk gehør for sin kunst der.

– Etter å ha kjent både Per og andre kunstnere i mange år har jeg begynt å forstå at noe av det aller viktigste for kunstnere er å kunne gi og dele sin kunst og seg selv med andre. Jeg tror Per følte det tøft og vanskelig i Kragerø, hvor det var lite interesse for det han drev med, sier barndomsve­nnen Kalle.

Fortsatte å gi

– Per var en stille og rolig person som blant annet drev kunstskole­r både på Vestlandet og i Grenland. Og han sluttet ikke å gi til lokalsamfu­nnet Kragerø. Per forble ydmyk og ærbødig til den dagen han døde. Han var ikke bitter for motstanden han møtte, sier Kalle, som mener Per Elsdorf var et eksempel på at den største lykke er å gi.

– Vi har samlet sammen over 50 kunstverk, og minneutsti­llingen på Skarbo blir en salgsutsti­lling. Vi gleder oss til å se bildene på vegg! sier sønnen Eivind Elsdorf Christians­en. De tre neste helgene blir det åpent hus på Skarbo.

Thorsen

 ?? FOTO: ASLAK THORSEN ?? – Vi starter Per Elsdorfs minneutsti­lling lørdag ved Munch-statuen på Skrubben og setter opp buss videre til Skarbo, sier Eivind Elsdorf Christians­en, Gunny Brørby og Harald Bothner. Skarbo kultursent­er og Kragerø kommune går sammen om å hedre den...
FOTO: ASLAK THORSEN – Vi starter Per Elsdorfs minneutsti­lling lørdag ved Munch-statuen på Skrubben og setter opp buss videre til Skarbo, sier Eivind Elsdorf Christians­en, Gunny Brørby og Harald Bothner. Skarbo kultursent­er og Kragerø kommune går sammen om å hedre den...
 ??  ?? Per Elsdorf Christians­en sammen med kunstnerko­llegerne Gunn Bomann og Jenny Rylin på spahotelle­t i Kragerø i 2008.
Per Elsdorf Christians­en sammen med kunstnerko­llegerne Gunn Bomann og Jenny Rylin på spahotelle­t i Kragerø i 2008.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway