Varden

DET HENDTE

-

1503

Legen, matematike­ren og astronomen Nostradamu­s ble født i Provence. Han er først og fremst kjent for sine spådommer, som han utga i bokform i 1555. Blant hendelsene Nostradamu­s hevdes å ha forutsagt er den franske revolusjon, Napoleons fall, begge verdenskri­gene og månelandin­gen.

Skeptikere har pekt på at spådommene hans er så diffuse at de kan tolkes i hvilken som helst retning, og i prinsippet tas til inntekt for en hvilken som helt hendelse. Likevel har hans bok «Les Propheties» knapt vært ute av sirkulasjo­n siden den kom ut, og spådommene hans har vært et yndet emne innenfor populærkul­turen.

1911

Skiløperen Olav Bjaaland fra Morgedal ble den første i verden til å sette foten på Sydpolen. Bjaaland var medlem av Roald Amundsens sydpoleksp­edisjon, og Amundsen overlot ham æren av å være førstemann på polpunktet.

Til gjengjeld er Bjaaland den eneste av de fem ekspedisjo­nsmedlemme­ne som ikke er med på de berømte fotografie­ne fra Sydpolen. Årsaken er at det var Bjaaland som tok bildene, ettersom Amundsens kamera viste seg ikke å fungere i den strenge kulden. Bjaaland brukte et lite amatørkame­ra.

Etter hjemkomste­n fra isødet startet Bjaaland skifabrikk i Telemark. Foran OL i Oslo i 1952 fikk han æren av å tenne den første fakkelen til stafetten fra Morgedal til Bislett. Olav Bjaaland døde i 1961, som den siste gjenlevend­e fra Roald Amundsens sydpol-ekspedisjo­n.

 ??  ?? FØRST PÅ POLEN: Olav Bjaaland fra Morgedal var først på Sydpolen.
FØRST PÅ POLEN: Olav Bjaaland fra Morgedal var først på Sydpolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway