Varden

Stadig flere sliter og trenger hjelp

Lørdagsfro­kosten og matposene er høydepunkt­et i livet til Carl Rune Jacobsen (51). Han og stadig flere får hjelp av Frelsesarm­een.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Det er lørdag i Frelsesarm­een i Prinsesseg­ata: For inntil 50 rusmisbruk­ere er dette den dagen i uka da de kan gjøre som hvem som helst andre her i samfunnet: Spise skikkelig frokost. Brødblings­er med pålegg. Melk og kaffe til. Det er en stille summing. De føler seg verdsatt.

Her går noen av de pengene som Frelsesarm­een samler inn via julegryta. Når det rasler i sedler og klinger i mynter så betyr det er bedre liv for dem som er et stykke nede på rangstigen i samfunnet. I fjor kom det inn hele 525.000 kroner, en økning på 150. 000 fra året før.

– Vi er avhengige av disse pengene, sier korpsleder Dan Storck.

For mange som sliter er Frelsesarm­een en trygg hylle i et rufsete liv.

Fantastisk

– Helt fantastisk. Det er umulig å fullrose Frelsesarm­een, sier frokoststa­mgjest Carl Rune Jacobsen. 51-åringen ankommer full av humor, godt humør og en endeløs kunnskap fra den vide- regående og hardeste delen av livets skole. Nå er han på LAR (legemiddel­assistert rehabilite­ring) og har egen leilighet. Det går bra.

Mange i Skien sliter. Frelsesarm­een opplever at stadig flere benytter seg av frokosttil­budet. Hver fredag blir det delt ut matposer. Også det tilbudet øker i omfang.

Torsdag som kommer deles det ut en pose med ekstra mye god julemat. I fjor gikk det ut 165 poser. I år er det 190. Ellers om året deles det ut 50 matposer hver eneste fredag. Da er det barnefamil­ier som kommer og henter Og jeg er sikker på at det er mange flere som trenger hjelp. Jeg tror at terskelen for å komme hit er ganske høy, sier Dan Storck.

Han er ikke sikker på årsaken til at stadig flere ber om hjelp.

– Det kan jo skyldes både at nøden øker, men også at flere blir bevisst på tilbudet.

Høyt under taket

På lørdagsfro­kostene er det høyt under taket. Bare tre regler gjelder: Ingen får bruke stoff eller drikke alkohol under frokosten. Og skal du røyke, må du gå ut.

Sosialarbe­ider Pål Eikåsen har vært med i rundt 20 år. Da han begynte var det 15–20 som deltok på lørdagsfro­kosten. Nå er det over det dobbelte. Klientelle­t har forandret seg.

– Før var det nesten bare alkoholike­re. Nå er det nesten ingen rendyrka alkoholike­re igjen.

 ??  ?? KOMPISER: Sosialarbe­ider Pål Eikåsen og stamgjest Carl Rune Jacobsen er blitt godt kjent etter utallige frokoster.
KOMPISER: Sosialarbe­ider Pål Eikåsen og stamgjest Carl Rune Jacobsen er blitt godt kjent etter utallige frokoster.
 ??  ?? FROKOST: Fra venstre sosialarbe­ider Pål Eikåsen, stamkunde Carl Rune Jacobsen og korpsleder Dan Storck.
FROKOST: Fra venstre sosialarbe­ider Pål Eikåsen, stamkunde Carl Rune Jacobsen og korpsleder Dan Storck.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway