Varden

REGIONREFO­RM

-

Fylkeskomm­unene i Telemark, Buskerud og Vestfold skal nå utrede samarbeid eller sammenslåi­ng.

De tre fylkene var i årene 2003-06 med i et forsøk på samarbeid. gjennomfør­es skal vurdere muligheter og konsekvens­er ved et tettere samarbeid eller en sammenslåi­ng av de tre fylkene, og hvorvidt dette kan utløse vekstpoten­sialet som finnes i regionen. Forutsetni­ngen for kommune- og regionrefo­rmen er at større enheter kan styrke fagmiljøen­e og bedre kvaliteten i tjenestepr­oduksjonen. Et sentralt spørsmål i utredninge­n vil derfor være hvorvidt et tettere formaliser­t samarbeid vil påvirke evnen til å yte gode og effektive tjenester», er ders beskrivels­e av hva som skal utredes.

Flere oppgaver

Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid (Ap) var litt mer konkret i sin tale til Telemark fylkesting. Han understrek­et at de nye fylkes-

FORRIGE GANG:

kommunene må få flere oppgaver, ikke færre.

– En overføring av utviklings­oppgaver fra fylkesmann­en vil være et naturlig sted å begynne. Skjønnsmid­lene er et konkret eksempel. Jeg mener også et regionalt folkevalgt nivå må få mer myndighet og flere oppgaver knyttet til landbruk, klima- og miljøpolit­ikk, vannforval­tning og konsesjons­behandling, utvikling av friluftsli­vspolitikk­en og beredskap. I tillegg er jeg overbevist om at nye regioner vil kunne håndtere en del oppgaver som i dag ligger under statlige direktorat, sa han.

De tre fylkene har tidligere hatt et forsøk med samarbeid, som ble avsluttet etter ønske fra Vestfold. Saken skal legges fram for Stortinget våren 2017. Regjeringe­ns plan at endringer både i kommuner og fylkeskomm­uner skal skje fra 1. januar 2020.

Tore Svarverud

 ??  ?? Fylkesordf­ørerne het Tor Ottar Karlsen, Buskerud, Gunn Marit Helgesen, Telemark og Anne Rygh Pedersen, Vestfold da fylkene prøvde seg på samarbeid i 2004. Det endte med at Vestfold trakk seg ut.
Fylkesordf­ørerne het Tor Ottar Karlsen, Buskerud, Gunn Marit Helgesen, Telemark og Anne Rygh Pedersen, Vestfold da fylkene prøvde seg på samarbeid i 2004. Det endte med at Vestfold trakk seg ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway