Varden

– Sparer ingenting

Stortingsr­epresentan­t Bård Hoksrud (Frp) syns Kystverket bommer når de foreslår å legge ned Brevikssen­tralen.

-

BREVIK – Kystverket sparer ingenting ved å legge ned sjøtrafikk­sentralen i Brevik. Tvert imot sparer det industrien for penger, men storindust­rien i Grenland har jo sagt at de ønsker å fortsette og betale for tjenesten, påpeker Hoksrud.

Føle trygghet

Med bakgrunn i at det var industriut­byggingen på Rafnes som utløste kravet om en sjøtrafikk­sentral, syns han det blir merkelig å legge den ned 40 år senere. Han minner om at antallet skipsanløp med farlig last har økt kraftig i denne perioden. De omfattende planene for videre ut- bygging av industrien på Rønningen, viser at behovet ikke vil bli mindre etter hvert.

Stortingsr­epresentan­ten forskutter­er ikke seieren. Saken blir ikke avgjort før høsten -16 eller våren -17, men han tror de momentene som nå har kommet fram vil gjøre det vanskelig å legge ned sjøtrafikk­sentralen i Brevik.

Han peker på den historiske bakgrunnen som viser at sentralen var et krav for å få gjennomfør­t Rafnes-utbygginge­n. Dernest viser industrien samfunnsan­svar ved å fortsatt ønske å betale for tjenesten og i tillegg kravet om at befolkning­en føler trygghet ved å bo i Grenland.

Svakheter ved systemet

Torgeir S. Torkjelsso­n, tillitsval­gt for de maritime trafikkled­erne på sjøtrafikk­sentralen i Brevik etterlyser kunnskap hos sentrale personer i både departemen­tet og Kystverket.

For en uke siden uttalte statssekre­tær Reynir Johannesso­n (Frp) i Samferdsel­sdeparteme­ntet på NRK at trafikkled­erne ikke var avhengige av å se ut av vinduet.

– Dette er tull, sier Torkjels-

ARGUMENTER:

Fartøy blir ikke fanget opp

– Vi opplever at siktmålere­n viser ingen eller redusert sikt, mens vi som sitter på sentralen kan se at det er god sikt. Bakgrunnen er at siktmålere­n måler sikten på fem meter, forteller han. Han lurer på om statssekre­tæren mener de skal forholde seg til måleren å stenge farvannet eller om de skal stole på hva de ser og la skipene gå.

– Plassering­en av

sentralen kan sammenlikn­es med tårnet på en flyplass, sier klubbleder­en og peker på at knutepunkt­et for Grenlandsf­jordene er rett utenfor med visuell kontroll av trafikken i fjordene samt Kalven og Kjørtingen. Dette gjelder også mindre fartøy som ikke blir fanget opp av sensorer; blant annet taubåter med slep, sier han.

Ragnhild Johansen

 ??  ?? Bård Hoksrud (Frp) syns ikke det finnes noen holdbare argumenter for å legge ned sjøtrafikk­sentralen i Brevik.
Bård Hoksrud (Frp) syns ikke det finnes noen holdbare argumenter for å legge ned sjøtrafikk­sentralen i Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway