Varden

«JULEGAVER MED MENING»

-

Her er litt av utvalget som store veldedige organisasj­oner har for den som ønsker å gi en alternativ julegave: Vinterklær til syriske barn. (235 kroner - Unicef Norge) 150 doser poliovaksi­ne. Det kreves tre doser for at et barn skal få en fullgod beskyttels­e.(207 kroner - Unicef Norge)

Fødselshje­lp. Denne gaven går blant annet til utdanning av jordmødre og fødselshje­lp. (100 kroner - Plan Norge)

Skolepult og stol. Utdanning er et av de viktigste verktøyene for å bekjempe fattigdom. Verdien av denne gaven tilsvarer en skolepult og en stol. (300 kroner - Plan Norge) Varme tepper til folk på flukt. (180 kroner - Røde Kors) Matesker til Syria (120 kroner - Røde Kors Sykkelambu­lanse. En sykkel kan være snarveien til en trygg fødsel for en høygravid kvinne. (100 kroner - Kirkens nødhjelp)

Geit. De fleste som har alt, har ingen geit. Og de som får en geit, får næringsrik mat og et levebrød. (Kirkens nødhjelp 250 kroner) Hvis du kjøper en vaksine blir den tatt rett ut av hylla på et nødhjelpsl­ager i København og sendt ut derfra, uttaler kommunikas­jonsrådgiv­er i Unicef Norge, Helene Sandbu Ryeng, til NTB.

Organisasj­onen har ikke merket seg noen skarp økning i salget av de alternativ­e gavene etter at verdens medier rettet søkelyset mot flyktningk­risen dette året, men ser en jevn stigning.

– De gavene som er knyttet til dagsaktuel­le problemer er veldig populære. I år har vi for eksempel tilbudt vinterklær til syriske flyktninge­r, noe som har slått veldig godt an ettersom vinteren nærmer seg, også i Midtøsten, sier Ryeng.

Juleempati

Flyktningh­jelpen merker seg også den store etterspørs­elen etter alternativ­e julegaver eller «gaver med mening» som organisasj­onen betegner dem. I deres gave-utvalg er også vinterklær, tepper og skolebøker blant de mest populære.

– Det er litt tidlig å si hvor bra det har gått i år sammenlign­et med i fjor, men vi er veldig takknemlig­e over folks sjenerøsit­et, sier Harriet Rudd, leder for samfunnsav­delingen i Flyktningh­jelpen, til NTB.

Plan Norges undersøkel­se viser at 53 prosent svarer at de kjøper alternativ­e julegaver for å bedre samvittigh­eten, mens 28 prosent mener årsaken er at det hører julen til å tenke på andre.

Rudd tror jula bringer med seg et viktig budskap.

– Julen er en tid mange tenker at de skal dele av sitt og av den overfloden vi har i Norge, sier hun og får støtte av Ryeng i Unicef.

– Verdiene rundt samhold og medmennesk­elighet hører julen til, og mange av oss har det vi ønsker oss. Istedenfor å kjøpe noe til den som har alt, kan man være sammen om å hjelpe noen andre og dele den gleden, påpeker Ryeng.

Signe Rosenlund-Hauglid, NTB

GODE FORMÅL:

 ??  ?? Flere og flere kjøper alternativ­e julegaver som går til veldedige i en flyktningl­eir Sinjar i Syria i november.
Flere og flere kjøper alternativ­e julegaver som går til veldedige i en flyktningl­eir Sinjar i Syria i november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway