Varden

Mer bompenger med bedre vei?

-

Bypartiet har i lengre tid tatt til ordet for å sikre en sårt trengt, moderne veiforbind­else mellom Skien og E18. NRK Telemark satte fokus på saken i sine sendinger 14. desember.

Iden forbindels­e fikk gruppelede­r for Skien Ap, Rolf Erling Andersen, anledning til å fremme en rekke uimotsagte påstander, da han ble invitert til å kommentere saken som studiogjes­t i ettermidda­gssendinge­n. Jeg er glad for at også Rolf Erling Andersen ser nytten av en ny veiforbind­else, og han har selvsagt helt rett i at en slik løsning må utredes både med tanke på dimensjone­ring, traséer og ikke minst kost/nytte. Det han derimot ikke har rett i, er at en slik veiforbind­else nødvendigv­is vil ta så stor plass eller blir så kostbar som han skremmer lytterne med. Andersen uttalte at han var redd en slik vei ville bety bompenger i all overskueli­g fremtid. Da tør jeg minne Andersen og lytteren om at Andersen selv er blant de fremste talsmenn for, og har vært med på å vedta, en pakke som vil gi bompenger i – ja, nettopp – all overskueli­g fremtid. Andersen uttalte også at en slik vei vil koste i området 7-8 milliarder kroner, og viste blant annet til veiprosjek­tene i Bypakke Grenland fase 1, som vil koste ca. 1 milliard kroner (Lilleelvkr­ysset og Skyggestei­n-Skjelbreds­trand). Det han glemte å si, er at her ble de absolutt dyreste alternativ­ene valgt. Den nye veien i Porsgrunn blir antageligv­is Norges dyreste veistubb, men kunne vært bygget for langt færre hundre millioner. Prislappen på « Folkets Bypakke», veisysteme­t Bypartiet fronter, vil nok nærme seg landskapet Andersen skisserer om vi baserer prisen ut fra et gjennomsni­tt av siste års sammenlign­bare veiprosjek­ter. Men da er alle tilførsels­veier og utbedrin-

NORGES DYRESTE:

ger tatt med, og vi vil sitte igjen med en moderne infrastruk­tur vi vil ha glede av i generasjon­er fremover. I tillegg vil antagelig den samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en bli så stor, at prosjektet vil ha betalt seg selv i løpet av få år. Bypakke Grenlands tre faser vil, dersom de blir gjennomfør­t i dagens form, derimot koste anslagsvis 10-12 milliarder kroner, ifølge KS2-rapporten som ble offentligg­jort tidligere i år. Til alt overmål vil vi da sitte igjen med enda dårligere kapasitet på veiene i Grenland enn vi har i dag, og reisetiden mellom Skien og Porsgrunn vil faktisk ØKE, viser en rapport analysesel­skapet COWI har utført for Bypartiet. Da kan man jo spørre seg om hva som vil gi mest bompenger, og ikke minst hva vi vil få mest igjen for.

Tomas Bakken

 ??  ?? Den nye veien i Porsgrunn blir antageligv­is Norges dyreste veistubb.
Den nye veien i Porsgrunn blir antageligv­is Norges dyreste veistubb.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway