Varden

– Unge jenter får lite hjelp

-

At unge jenter og gutter blir utnyttet av eldre i rusmiljøet, er noe «alle» vet, men som er vanskelig å gjøre noe med, sier advokaten.

På sofaen

–Allevet

Varden onsdag 6. januar Ysen mener politi og barnevern vet hva som foregår, og ikke minst hvor det skjer. Hun forteller om leilighete­r hvor politiet finner til dels svaert unge jenter som sover på sofaen eller i sengen til voksne menn. – Alle vet hva som skjer, men det er vanskelig å gå videre med det. Mange av overgrepen­e foregår når jentene selv er ruset. De nekter for at de er blitt utnyttet. Dette er i tillegg ofte jenter som vil vaere en del av dette miljøet, og som ikke uttrykker et ønske om å komme seg ut, sier Ysen.

Hun er klar over at dette gjør politiets arbeid vanskelig.

Tilbake til miljøet

– Politiet forsøker å ta jentene vekk fra miljøet, men det er ikke lett når det ikke kan opprettes en straffesak. Jentene drar gjerne tilbake til miljøet så fort de kan, sier hun.

Ysen skulle likevel ønske at både politi og barnevern gjorde mer for å få ungdommene ut av miljøet.

– Alle skylder på manglende ressurser. Barneverne­t må for eksempel gripe inn med tvang, noe som er svaert ressurskre­vende. Foreldrene til noen av disse ungdommene er i noen tilfeller også rusbelaste­t, noe som vanskeligg­jør arbeidet ytterliger­e, sier hun.

Gitt opp

Ysen har ikke et klart svar på hvordan man best mulig kan ta hånd om ungdommene i rusmiljøet, men hun håper noe snart skjer.

– Kanskje man skal organisere tiltakene på en annen måte? Jeg vet ikke, men noe må gjøres. Dette er ungdom som er gitt opp av de aller fleste, sier hun.

Lise Valbø Rønningen

– UNGDOM DE FLESTE HAR GITT OPP:

 ??  ?? – Dette er ungdom som er gitt opp av eldre rusmisbruk­ere for at de skal få narkotika eller en seng å sove i.
– Dette er ungdom som er gitt opp av eldre rusmisbruk­ere for at de skal få narkotika eller en seng å sove i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway