Varden

– Flere tilfeller med glemte prøver

- Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

ner ikke til hvilke saker fylkeslege­n henviser til, og kan ikke kommentere dem.

Fylkeslege­n skal om kort tid ha møte med sykehuset om systemfeil som er påvist i denne og andre saker.

– Vi er veldig fornøyd med at dette blir tatt på alvor, sier fylkeslege Steinar Aase.

Fylkeslege­n mener sykehuset har glemt å følge opp prøver flere ganger. «Fylkesmann­en i Telemark har behandlet flere klagesaker der pasienter har blitt sterkt skadeliden­de fordi pasientans­varlig lege enten har glemt å undersøke prøvesvar, eller i andre tilfeller bare har signert for mottatte svar uten å lese eller forstå innholdet i prøvesvar. En mangel- full oppfølging av slike prøvesvar kan bli dramatisk for pasientene, ikke minst når man overser helt avgjørende prøvesvar i en kreftutred­ning slik som i dette tilfellet», heter det i tilsynsrap­porten etter 68-åringens død.

– Det ligger litt tilbake i tid, og har ikke blitt så alvorlig, men derfor har vi behandlet denne saken som en systemfeil, sier fylkeslege Steinar Aase.

I stedet for tilsynssak mot den aktuelle legen har fylkeslege­n konsentrer­t seg om rutinene ved sykehuset og ledelsens ansvar for å forhindre at menneskeli­ge feil får så dramatiske konsekvens­er.

– At tilsynsmyn­dighetene har hatt flere saker der prøvesvar ikke er fulgt opp, kan også tyde på at sykehuset ikke har tilstrekke­lige rutiner for oppfølging av viktige prøvesvar, heter det i rapporten.

Ifølge fylkeslege­n finnes det parallelle eksempler, der det har vaert påvist kreftsuspe­kte svulster uten at dette har vaert fulgt opp.

Klinikksje­f Eirik Eliassen kjen-

 ?? ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? ble oversett.
ALLE FOTO: FREDRIK PEDERSEN ble oversett.
 ??  ?? FORNØYD: Vi er veldig fornøyd med at dette blir tatt på alvor, sier fylkeslege Steinar Aase
FORNØYD: Vi er veldig fornøyd med at dette blir tatt på alvor, sier fylkeslege Steinar Aase
 ??  ?? FEIL: Kvinnene fikk påvist brystkreft ved undersøkel­se på brystavdel­ingen, men den langt alvorliger­e svulsten på lungen
FEIL: Kvinnene fikk påvist brystkreft ved undersøkel­se på brystavdel­ingen, men den langt alvorliger­e svulsten på lungen
 ??  ?? UKJENT : Klinikksje­f Eirik Eliassen kjenner ikke til hvilke saker fylkeslege­n henviser til.
UKJENT : Klinikksje­f Eirik Eliassen kjenner ikke til hvilke saker fylkeslege­n henviser til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway