Varden

Vil forebygge Kölnovergr­ep i Telemark

Politiet har fått bekymrings­meldinger om flyktninge­rs kvinnesyn og holdninger. De prøver å forebygge at Telemark skal få overgrep som i Köln.

-

HOLDNINGER:

SKIEN – Vi må vise oss på flyktningm­ottakene og fortelle at i Norge kan kvinner gå kledd som de vil. Her krever vi respekt for det annet kjønn, og det er gutta som må styre huet sitt, sier Dag Rune Omland, leder for utlendings­seksjonen ved politiet i Telemark.

Dysset ned i Stockholm

Den siste uka har det blitt kjent at flokker av arabiske og nordafrika­nske menn har begått overgrep mot kvinner på store arrangemen­ter i Sverige, Finland og Tyskland.

Nyttårsaft­en ble flere hundre kvinner ble utsatt for seksuelle overgrep, vold og tyverier i sentrum av Köln, Hamburg, Malmö og Helsingfor­s. I kjølvannet av dette har det også blitt kjent at liknende episoder har skjedd under ungdomsfes­tivalen «We are Sthlm» i Stockholm de siste to årene. Dette har blitt dysset ned av politiet og til dels pressen, helt til det nå ble kjent i kjølvannet av overgrepen­e i Köln. Årsaken skal ha vaert at man ikke ville skape grunnlag for rasisme.

– Vi ser med bekymring på situasjone­n i Sør-Sverige. Svensk politi har mistet kontakten med lokalbefol­kningen. Vi vil ikke at det skal skje her; vi er avhengig av tillit, sier Omland.

Han forteller at politiet har en fadderordn­ing, der de besøker flyktningm­ottak for å informere om lover og regler og hva som er akseptabel­t og ikke i Norge. Det finnes også planer for hvordan politiet skal håndtere situasjone­r som minner om det som har skjedd i Sverige og Tyskland.

ÅSTED:

– Nå er dette satt mer i system, sier Omland.

Problemer med holdningen­e

Han forteller at Skien mottak har meldt om problemer med holdningen hos noen av de mannlige beboerne. Dette er et desentrali­sert mottak med kapasitet på 150 plasser.

PROTEST:

– Slike meldinger tar vi på alvor. Vi reiser ut med både menn og kvinner fra politiet, og snakker om rammene i Norge, forteller Omland.

Han tror ikke Telemark vil oppleve saker av samme omfang som i Köln og Stockholm, der det har vaert hundrevis av ofte og gjerningsm­enn.

– Vi snakker nok om hendelser i liten skala med guttegjeng­er. På de store arrangemen­tene i Telemark er det strenge krav til vakthold, men det er likevel viktig at vi er tidlig ute, sier han.

Torbjørn Tungesvik

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? Dag Rune Omland ved utlendings­seksjonen i Telemark forteller at politiet går aktivt ut for å snakke med flyktninge­r om kvinnesyn og holdninger.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN Dag Rune Omland ved utlendings­seksjonen i Telemark forteller at politiet går aktivt ut for å snakke med flyktninge­r om kvinnesyn og holdninger.
 ?? FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX ?? Innbyggere i Köln har lagt ut blomster og protestpla­kater der hundrevis av kvinner ble antastet nyttårsaft­en.
FOTO: REUTERS/NTB SCANPIX Innbyggere i Köln har lagt ut blomster og protestpla­kater der hundrevis av kvinner ble antastet nyttårsaft­en.
 ??  ?? Masseoverg­repene skjedde ved togstasjon­en i Köln.
Masseoverg­repene skjedde ved togstasjon­en i Köln.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway