Varden

– Folk er så greie og koselige

Det både klirrer og rasler i pappkoppen til Espen Olsen. – Folk er så greie og koselige mot meg, sier han.

-

HYGGELIG:

PORSGRUNN Rumenske tiggere er blitt så vanlig at folk knapt leer på øyelokket. Men når porsgrunns­karen Espen Olsen setter seg ned utenfor polet, mangler det ikke på reaksjoner.

– Det blir stadig bemerket at jeg som nordmann sitter her. Mange kommer bort med kaffe. Jeg har også fått boller. Det er veldig fint å se at folk holder en positiv tone, sier Olsen.

Han er en kjenning i bybildet. Blant annet har han frontet «parkgjenge­ns» synspunkte­r i en reportasje i Varden. Der tok han til orde for en egen drikkebu, slik at de slapp å bli oppsøkt av politiet hele tiden. Ordfører Kåss var imidlertid ikke helt med på notene.

Han har sin trygd, men økonomien er tynn når det naermer seg trygdeutbe­taling. Spesielt tungt er det i starten av januar.

– Jeg er blakk. Da er dette det eneste alternativ­et jeg har, Jeg er ikke typen som flyr rundt og stjeler. Så da må jeg tigge, sier Espen.

Selv om det er noen kuldegrade­r, greier han å holde koken.

– Vaer så god, sier en polkunde i det han legger en hundrelapp i pappkoppen.

Han haster videre nesten før Espen rekker å si «tusen takk».

Gaven fra oven er såpass solid at han velger å skille klinten fra hveten. Han plukker seddelen opp av koppen og legger den sirlig i lommeboka som han putter ned i den ene jakkelomma. – Hva går pengene til? – Det blir øl. Etter at jeg er ferdig så setter jeg meg et sted og roer meg ned. Det fine med å sitte her er at jeg venter til seinere på dagen med å drikke. Jeg holder meg edru. Men det er litt forbaska med den fylleangst­en, sier Olsen.

Så klirrer det i koppen igjen. Etter en time har det kommet inn to hundre kroner.

– Det er slett ikke verst, sier han fornøyd. Onsdag var tredje strake dagen som tigger.

I dag er det ikke sikkert han sitter der. Trygda er kommet. Espen har kommet seg velberga gjennom nok en måned.

Per Arne Rennestrau­m

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? – Det er alltid hyggelig å sitte her, sier en alltid optimistis­k Espen Olsen som har tatt plass i Storgata i Porsgrunn.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M – Det er alltid hyggelig å sitte her, sier en alltid optimistis­k Espen Olsen som har tatt plass i Storgata i Porsgrunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway