Varden

INNENRIKS

-

OSLO Søndag er det 25 år siden kong Olav døde etter et hjerteinfa­rkt, og davaerende kronprins Harald overtok som konge. Dette markeres til helga med både minnegudst­jeneste og ulike aktivitete­r for små og store. Hovedarran­gementet er, etter kongeparet­s ønske, skilek på Slottsplas­sen, muligheter for barn til å prøve langrenn, snowboard, skihopping, is-sklie og skiskyting med laser.

– Dette blir en feiring i kongeparet­s ånd, og det har vaert flott å få en forsmak på den nå som det er kommet snø på Slottsplas­sen og barn leker der ute, sier kommunikas­jonssjef på Slottet, Marianne Hagen, til NTB.

Favner bredt

I tillegg til skilekene blir det en rekke aktivitete­r, som tegne- og kroneverks­ted og eventyrles­ing på Universite­tsplassen, skøytemuli­gheter i Spikersupp­a og matboder langs Karl Johan og ved aktivitete­ne.

Det meste er gratis og inngår i Regjeringe­ns gave til kongeparet, som også inkluderer underholdn­ing på Universite­tsplassen og en påfølgende festforest­illing i Universite­tets aula.

– Det blir en festkonser­t med masse flotte musikalske gjester, alt er forankret i norsk virkelighe­t, samtidig som 25 år med kongeparet skal oppsummere­s. Det blir nok en hyggelig stund for alle som er der og for dem som velger NRK den kvelden, sier Espen Beranek Holm.

Sammen med Lena Kristin Ellingsen er han programled­er for forestilli­ngen.

– Kongeparet favner alle. Det prøver vi å reflektere, og da blir det et ganske bredt repertoar, allsidig og overrasken­de, lover han.

Folksomt

Kommunikas­jonsrådgiv­er Arvid Samland ved Statsminis­terens kontor har koordineri­ngsansvar for dagen:

– Nå har vintervaer­et slått til, og det er meldt bra forhold i helga.

Samland har ikke oversikt over hvor mange som kommer, ettersom det ikke er krav til billettkjø­p eller påmelding, men han frykter ikke fullstendi­g kaos og for mange mennesker:

– Det vil vaere aktivitet på mange områder, og målet er at folk beveger seg rundt og får med seg mye. Da er det åpenbart plass til veldig mange, så vi får nok plass til dem som ønsker å komme. Dessuten har vi et utrolig flott samarbeid med idretten, som tilrettele­gger aktivitete­r og sørger for at alt fungerer.

Sikkerhet

Med så mange kongelige og offisielle gjester ute i gatene blant folk, er også politiet involvert:

– PST har en egen trusselvur­dering med anbefaling­er knyttet til markeringe­n som vi følger opp, pluss litt ekstra, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidist­rikt.

Når kongehuset ønsker å vaere synlig og møte folket i gatene, blir det en utfordring:

– Men er du konge, så får du det som du vil, flirer Fredriksen.

– Det blir synlig, uniformert politi, men også tiltak som kun et trent øye vil legge merke til. Vi håper folk og kongehus får en minneverdi­g opplevelse, vi skal gjøre det vi kan for å legge til rette for det, sier han.

Espen Beranek Holm har sansen for måten kongeparet feirer og forvalter sin rolle på:

– Jeg er tilhenger av et levende monarki der de kongeliges rolle og funksjon kan diskuteres. Det føler jeg absolutt vi har i Norge, noe som i stor grad er det jubilerend­e kongeparet­s fortjenest­e. Kong Harald og dronning Sonja har gjort mye for å bringe monarkiet i Norge videre som en oppdatert konstitusj­onell styreform.

Mette Estep, NTB

FOLKEKONGE­N:

SIGNINGSFE­RDEN:

 ??  ?? I likhet med sin far, er kong Harald svaert glad i å nyte den norske som marker Kong Olavs løype i Nordmarka. Dette skjedde med full fanfare og
I likhet med sin far, er kong Harald svaert glad i å nyte den norske som marker Kong Olavs løype i Nordmarka. Dette skjedde med full fanfare og
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Etter signingen i Trondheim, dro kongefamil­ien ut på en signingsfe­rd med kongeskipe­t. Her, fra Langesund 28. juni 1991. (fv.) Prinsesse Märtha Louise, kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Etter signingen i Trondheim, dro kongefamil­ien ut på en signingsfe­rd med kongeskipe­t. Her, fra Langesund 28. juni 1991. (fv.) Prinsesse Märtha Louise, kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway