Varden

Kjaere borgere av Porsgrunn

-

Jeg er selv et resultat av kjaerlighe­t mellom Porsgrunn og Skien idet mora mi kom fra Vessia i Porsgrunn og faren min kom fra Bakken i Skien. Familien min på morssiden har bodd i Grenland, både i Porsgrunn og Skien, siden 1400-tallet. Altså det jeg vil kalle ekte grenlender. eg må derfor innrømme at jeg aldri har tenkt annet enn at Skien og Porsgrunn, ja, egentlig også Bamble og Siljan har vaert og er ett boområde, en region.

JPorsgrunn er preget av en sterk stolthet og patriotism­e. Jeg tror kanskje den sterkeste av alle de fire Grenlandsk­ommunene. Og det er veldig bra! Ogdetmå for all del leve videre! Også i en storkommun­e. Etter min mening er dette ikke til hinder for at kommunene etablerer en felles administra­tiv enhet i form av en kommune. Som det til tider sies: det må vaere mulig å ha to tanker i hodet på en gang. Det i all vennskapel­ighet å skape en sterk og robust kommune, Norges femte største i folketall, er sannsynlig­vis den viktigste beslutning­en vi tar på mange tiår. Vi har det siste året sett eksempler på etablering­er av offentlige organer og private bedrifter som har valgt bort vår region. Man merker til tider også en underligge­nde kamp mellom Porsgrunn og Skien når det gjelder plassering av felleskomm­unale enheter. Det er ikke bra! Når vi kommer til sentrale myndighete­r med en ordfører med over 100.000 innbyggere i ryggen istedenfor fire ordførere som i verste fall kjemper en kamp for sin kommune, synes jeg det sier seg selv styrken og påvirkning­smulighete­ne reduseres. Det at vi har en mengde med samarbeids­avtaler mellom kommunene er ikke det samme. Tenk hva vi kan få til sammen med samlede ressurser, kroner og kompetanse. Ordførerne og kommunesty­rene i de fire kommunene har et kjempeansv­ar og oppfordres til å tenke muligheter til beste for alle innbyggern­e. Vi må ikke la denne muligheten gå fra oss.

Det er saerdeles viktig i prosessen videre at vi alle ser de konstrukti­ve muligheter, at vi i fellesskap skaper Norges flotteste kommune det seg vaere industriut­vikling, turisme med grunnlag i vår felles kulturarv (PP, Herøya, Porsgrunns­elva, Skienselva, Ibsen, elveløpet fra Langesund til Dalen etc. etc.), kvalitativ­t gode kommunale tjenester etc. Hvis vi tenker stort er det uante muligheter. Men vi må i prosessen og videre også vaere rause med hverandre! Skien har Fylkesmann­en og Fylkesadmi­nistrasjon­en. Da bør ordfører og rådmannen kunne ha sete i Porsgrunn. Det er nok av kommunale enheter som skal lokalisere­s i den nye kommunen. Da er det hensynet til effektiv drift som bør vaere førende. Mange av de kommunale medarbeide­re er muligens engstelige for sin arbeidspla­ss? Det synes jeg ikke de skulle behøve å vaere. Det bør vaere slik at ingen sies opp som resultat av endret kommunestr­uktur, men i etterfølge­nde naturlig avgang hvis det er behov for faerre medarbeide­re/ledere. Så håper jeg ikke det er slik at ordførere, rådmenn, ledere og politikere er engstelige for sine posisjoner!? Det ville vaert uansvarlig av oss. Agenda Kaupang har gjort en grundig analyse av fordeler og ulemper, muligheter og trusler ved endret kommunestr­uktur. Rapporten har klare konklusjon­er og anbefaler vel en storkommun­e av Bamble, Porsgrunn, Skien og Siljan. Dette bør veie tungt idet det er en rent faglig analyse uten preg av følelser. Jeg håper virkelig vi får en konstrukti­v og saklig prosess videre preget av mulighetst­enkning og raushet til beste for oss alle. Sammen er vi sterke! Ikke la denne historiske mulighet gå fra oss. Fagbevegel­sen ønsker det, naeringsli­vet ønsker det, de unge ønsker det. Og mange av oss godt voksne ønsker det. Kjaere venner i Porsgrunn. Dere represente­rer på en måte tunga på vektskålen i prosessen videre. Hjelp oss å få dette til!

Erik Gudbrandse­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway