Varden

Har du det «sinnssykt bra» – eller er du bare dum?

Er du sikker på at det er karakterfa­st du er – og ikke en vrangpåla eller stabbeis? Er du tålmodig eller bare lat? Effektiv eller stresset?

-

et må vaere en av menneskeli­vets mest sinnrike oppfinnels­er, dette at vi ser ut til å inngå et system som er fullstendi­g helgardert. Vi sier like barn leker best, men også at ulikheter tiltrekker hverandre. Den samme personen eller den samme begivenhet­en kan så til de grader oppfattes forskjelli­g. I dette ligger det både håp, frustrasjo­n – og mange underholde­nde forvikling­er. Det fins alltid andre briller å se gjennom, for å si det slik. Ta nå denne First House-mannen med lokal tilknytnin­g, du vet han som fakturer deg og meg for strø på is og sennep på pølsa. Et menneske sier at han er en tosk og en stut i tillegg til at han er arrogant og grådig. Et annet menneske sier om samme mann at han er målbevisst, ryddig og en sikkerhets­garanti for at vi skal få orden på naeringsli­vsforbinde­lsene for fylket. Men ikke mor deg på hans bekostning. Dette gjelder også deg. Er du sikker på at det er karakterfa­st du er – og ikke en vrangpåla eller stabbeis? Er du tålmodig eller bare lat? Effektiv eller stresset? Tjukk eller har du kraftig beinbygnin­g? Sparsommel­ig eller gjerrig? Klimakteri­efarget hår eller begunstige­t fra naturens side? Viril eller en gammel gris? Det kommer an på øynene som ser, heter det, men pass på at du ikke skuer hunden på hårene. Ett er sikkert: Man bør passe seg for å gi tilkjenne en bestemt mening om en person mens andre er til stede. Andre som du ikke kjenner. For meg holdt det på å gå riktig galt en gang. I en bar i Douglas, Arizona, kom jeg for noen år siden i snakk med en hvit farmer. Praten kom inn på apasjelede­ren Geronimo. Jeg la ut om hvordan vi i Europa så på han som en frihetshel­t, og ikke som en banditt. Farmeren ble bokstaveli­g talt helt hvit i ansiktet. – Sju slektninge­r av meg ble drept av apasjer. Hver eneste indianer skulle vaert fjernet fra jordas overflate. Å diskutere Geronimo med en bevaepnet indianerha­ter på grensa mellom Arizona og Mexico kommer jeg mest sannsynlig aldri til å gjøre igjen. Visse ting her i livet trenger man ikke seks år på universite­t for å laere. Utstyrt med nye laerepenge­r i lommeboka troppet jeg uka etter inn på en kafeteria i St. Joseph, Missouri. Man kom raskt i snakk med andre gjester. Men denne gangen uttrykte jeg ikke engang noen mening om vaeret. Det eneste jeg hadde fortalt kafeteriav­ertinnen var at jeg kom fra Norge og at jeg skulle se på hjemmet til revolverma­nnen Jesse James. Hvorfor jeg var interesser­t i han? Jeg svarte ikke, men hev meg ut i en gammel norsk idrettsgre­in: Jeg fossrodde.

REDDET:

Inn kom en tydelig fast kunde for å handle en pose smultringa­r. Vertinnen fikk noe å gjøre, og jeg ble reddet fra å kantre. Da kunden gikk hvisket damen fortrolig. – To av hennes slektninge­r ble drept av gjengen til Frank og Jesse James. Jeg har aldri turt å fortelle henne at farmen til familien min ble reddet fra konkurs av Jessie. Han ga oldefar de nødvendige pengene, sikkert fra et bankran eller noe sånt. Vi har alle vårt, men i disse dager er det noen som dummer seg mer ut enn andre. Det er alle de menneskene som bruker ordet «sinnssykt» i mangel av farger på sin språklige palett for å uttrykke følelser. Er det ikke «sinnssykt bra», så er det «helt rått» når en overbetalt sportskomm­entator i NRK skal sette ord på en prestasjon fra en langrennsl­øper. Utøveren følger opp i seiersinte­rvjuet at han eller hun føler seg i sinnssyk god form, hadde sinnssykt gode ski, gleder seg sinnssykt til neste renn, og har en sinnssyk bra følelse. Begrepet «rått» er en frase, men aldeles ufarlig. Den sårer ingen. Begrepet «sinnssyk» derimot, er ikke bare en idiotisk måte å beskrive en lykkefølel­se på, det er også nedverdige­nde. Ikke bare for oss grinebiter­e som irriterer vettet av oss når avisenes journalist­er ikke kan forskjell på da og når, ennå og enda, ermer og armer, men tenk over følgende: Du kommer i snakk med, si en fremmed dame. Du legger kjekt ut om hvor «sinnssykt bra» det var å gå på ski i Rauland forrige helg. Hva tror du damen syns dersom hun er fra seg av redsel for at hennes 14 år gamle datter som driver med selvskadin­g, skal dø. Tror du hun er imponert over at du har det «så sinnssykt bra»? Varden har bare kapasitet til å motta debattinnl­egg på e-post. Redaksjone­n forbeholde­r seg retten til å redigere innlegg. Alle innlegg må undertegne­s med fullt navn.

Maks 4.000 tegn. Maks 2.000 tegn. Innlegg sendes til debatt@varden.no

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? «Jeg har aldri turt å fortelle henne at farmen til familien min ble reddet fra konkurs av Jessie. Han ga oldefar de nødvendige pengene, sikkert fra et bankran eller noe sånt,» fortalte en amerikansk kafeteriag­jest til Eivind Blikstad.
FOTO: NTB SCANPIX «Jeg har aldri turt å fortelle henne at farmen til familien min ble reddet fra konkurs av Jessie. Han ga oldefar de nødvendige pengene, sikkert fra et bankran eller noe sånt,» fortalte en amerikansk kafeteriag­jest til Eivind Blikstad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway